Поділ ДФС, аудит НАБУ та зрівняння ціни на газ: які обов’язки взяла на себе Україна перед МВФ

Поділ ДФС, аудит НАБУ та зрівняння ціни на газ: які обов’язки взяла на себе Україна перед МВФ

Фото: Національний банк України

Київ зобов’язався виконати низку вимог у фінансовій галузі та боротьбі з корупцією.

У меморандумі про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом українська влада взяла на себе низку зобов'язань, які мусить виконати для отримання подальших валютний траншів.

Відповідний документ на своєму веб-сайті публікує видання "Економічна правда".

Згідно із меморандумом, до кінця квітня 2019 року Україна повинна завершити реорганізацію Державної фіскальної служби у дві структури – митну та податкову служби. Обидві структури будуть підзвітні міністру фінансів. До цього ж періоду влада повинна затвердити щонайменше 35 суддів із бездоганною репутацією до Антикорупційного суду.

Крім цього, українська влада має провести незалежний аудит Національного антикорупційного бюро України до кінця липня 2019 року.

Низка вимог стосується і Національного банку України. Так, до кінця грудня 2018 року НБУ повинен оприлюднити зміни до положення про операції з пов’язанами особами. Також Нацбанк змінить свої правила щодо капіталу, які передбачатимуть зменшення регулятивного капіталу на обсяги кредитів, які видаються пов’язаним особам. До кінця червня 2019 року НБУ повинен буде вжити заходів проти банків, які не виконуватимуть цих вимог.

Також Міністерство фінансів зобов’язали регулярно подавати звіт про судові процеси та відновлення активів чотирьох державних банків. Однією із вимог МВФ стало також підвищення ціни на теплопостачання від 1 січня 2019 року та встановлення однакової ринкової ціни на газ для промисловості і населення від 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, 18 грудня МВФ схвалив нову програму допомоги Україні на 3,9 млрд доларів. Співпраця розрахована на 14 місяців. Нова програма передбачає надання першого траншу негайно у розмірі 1,4 млрд доларів США та перегляд виконання програми для виділення наступних виплат кожні півроку.

Рада директорів МВФ затвердила нову програму для України

Рада директорів МВФ затвердила нову програму для України

Повʼязані теми:

Наступна публікація