Політолог про постачання авіадвигунів "Мотор Січ" до Китаю: Україна має вчитися у США захищати свої інтереси

Політолог про постачання авіадвигунів "Мотор Січ" до Китаю: Україна має вчитися у США захищати свої інтереси

Фото: УНІАН

Експерт нагадав, що китайський ринок — єдиний в світі, який практично відновився до пандемічного рівня за обсягами перевезень

Китай самостійно надав Україні доступ на свій ринок авіаційних двигунів, коли китайські інвестори купили акції АТ "Мотор Січ", і Україна повинна скористатися цим унікальним шансом напередодні сутичок глобальних гігантів авіаційної індустрії за китайський ринок. Тим більше, що наш західний партнер показав гідний приклад, знайшовши дуже практичний вихід з самого початку політизованою ситуації з TikTok.

Таку думку висловив відомий політолог Вадим Карасьов. "Українській владі потрібно усвідомити: комерційні інтереси України на китайському ринку — це виключно суверенне питання України і нікого іншого, — сказав експерт. — Китайські інвестори відкрили Україні доступ на неймовірний за місткістю ринок збуту, але ми готові плюнути на 150 млрд доларів потенційного доходу за найближче десятиліття".

Експерт нагадав, що китайський ринок — єдиний в світі, який практично відновився до пандемічного рівня за обсягами перевезень. У той час як західні провідні виробники двигунів змушені скорочувати персонал через спад попиту на двигуни і літаки.

Україна ще має можливість увійти на цей ринок безперешкодно за рахунок потужного китайського партнера. Але в перспективі палиці в колесах китайським інвесторам "Мотор Січі" виводять нашу країну просто "за дужки" глобальному конкурентному сутички.

"Важко бути одночасно і бідним, і гордим, і дурним. Але Україні в ситуації з "Мотор Січ" це вдається, — іронізує Вадим Карасьов над тим, як Україна під тиском США відмовилася від величезного ринку. — Нашій владі пора тверезо поглянути на суть процесів, що відбуваються з точки зору своїх власних інтересів і включитися в боротьбу за китайський авіаринок — путівку туди Україні вже видали, але вона її намагається викинути в урну".

Експерт зазначив, що держава Україна не зможе самостійно фінансувати розвиток авіаційної галузі бюджетними грошима, так само як локальний ринок на відміну від китайського не дозволяє забезпечити виробникові авіаційних двигунів "Мотор Січ" достатній обсяг замовлень.

"Китайські замовлення дозволять економічно і технологічно розвиватися всієї української авіабудівної галузі без будь-якої державної підтримки. Україна не зможе дати галузі ні такого обсягу грошей, ні такого обсягу замовлень. Досить, щоб українські політики просто не заважали галузі: зараз унікальна історична можливість для прориву українського авіапрому на китайський ринок, другого такого шансу не буде", — зазначив експерт.

Нагадаємо, що недавно, посилаючись на інтереси своєї національної безпеки, американська влада в ультимативній формі зажадали від акціонерів соцмережі TikTok передати частину акцій компанії американським компаніям, нібито з метою захисту персональних даних і контролю, щоб вони не потрапили до рук уряду КНР. Позавчора Трамп заявив, що схвалив угоду між Oracle Corp., Walmart Inc. і ByteDance Ltd. щодо створення нової компанії під назвою TikTok Global для запуску додатка для обміну відео в США.

Повʼязані теми:

Наступна публікація