Польща розпочала екстрені поставки газу до України

Польща розпочала екстрені поставки газу до України

Фото: Нафтогаз України

Контрактний обсяг складає 60 млн кубометрів газу.

НАК "Нафтогаз" і польська нафтогазова компанія PGNiG підписали контракт на строкову поставку газу після заяви російського "Газпрому" про відмову від поставок блакитного палива до України.

Про це повідомляє прес-служба польської компанії.

Контракт діє до кінця березня 2018 року, його обсяг складає понад 60 млн кубометрів. Поставки розпочалися в п'ятницю, 2 березня, о 6 годині ранку через вузол Германовице, який з'єднує польську транспортну систему з українською.

"Нинішня ситуація, пов'язана з постачанням газу, свідчить про те, що наше рішення щодо диверсифікації джерел постачання було правильним. Завдяки партнерам із Польщі не вдалося зробити ще одну спробу Москви використовувати газ як політичну зброю проти України. Я сподіваюся, що ЄС та уряди відповідних держав-членів будуть брати цю ситуацію до уваги, перш ніж ухвалювати остаточне рішення щодо Nord Stream 2", - коментує глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Енергетична солідарність та хороше співробітництво з сусідніми країнами - наш обов'язок. Особливо зараз, коли Україна не отримує поставки з Росії, і попит на природний газ для опалення збільшується через сувору зиму, - сказав Петро Возняк, голова правління PGNiG. - Ми готові збільшити обсяги поставок або продовжити термін дії контракту з "Нафтогазом" залежно від потреб українського ринку".

При цьому Возняк заявив, що PGNiG здатна забезпечити стабільне і надійне постачання газу як із власного польського видобутку, так і через поставки газу з Катару та США.

Нещодавно в російського "Газпромі" заявили про те, що всі раніше укладені з Україною контракти будуть розірвані. Такий крок у "Газпромі" пояснили тим, що рішення Стокгольмського арбітражу порушило інтереси компанії.

Усі навчальні заклади України припиняють роботу через нестачу газу для опалення

Усі навчальні заклади України припиняють роботу через нестачу газу для опалення

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація