Порошенко озвучив ціну на європейський газ

Порошенко озвучив ціну на європейський газ

Фото: УНІАН

Україна вимагатиме відшкодування збитків від Росії у суді.

Президент Петро Порошенко назвав ціну європейського газу для України.

Про це він сказав сьогодні, 3 березня, на зустрічі з керівництвом Укртрансгазу.

Глава держави зазначив, що Україна в березні повинна була отримувати природний газ за контрактом з "Газпромом" за ціною 238,55 доларів за 1 тис. куб. м. А ціни на спотовому ринку, за якими країна наразі купує газ у Європі, - від 250-300 до 500 доларів.

"Це ті збитки, які РФ хотіла, щоб Україна понесла", - наголосив Порошенко.

Однак він додав, всі вони будуть компенсовані. Юристи НАКу вже готують відповідне подання до суду на "Газпром".

"Газпром" заявив про намір розірвати контракт з Україною

"Газпром" заявив про намір розірвати контракт з Україною

Нагадаємо, російський "Газпром" відмовився постачати газ Україні від 1 березня і повернув сплачені кошти. Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, Україна повинна купувати щорічно в РФ (до 2019-го, коли закінчиться дія контракту) 4 млрд кубометрів газу (раніше було 50 млрд кубометрів). Якщо "Нафтогаз" не купує газ, то автоматично застосовується формула "бери або плати" - тобто Київ повинен заплатити навіть за ті обсяги, які не купував. Тому "Нафтогаз" чекав остаточного рішення арбітражу, яке було озвучено 28 лютого, щоб почати обов'язкові закупівлі.

У "Нафтогазі" зазначили, що відмова "Газпрому" постачати газ автоматично означає, що протягом 2018 року до України не буде застосовуватися формула "бери або плати".

Пізніше "Газпром" заявив, що не тільки розриває з Україною контракти на постачання газу, та і його транзит територіїєю України в Європу. Потім "Газпром" заявив, що не буде припиняти транзит газу через Україну "прямо зараз".

3 березня президент Петро Порошенко заявив, що складна ситуація, яка виникла через дії "Газпрому", була подолана. Станом на ранок 3 березня до України різко збільшили поставки газу з Польщі, Словаччини та Угорщини.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація