Порошенко переконує, що Росія сплатить Україні кожен долар газового боргу

Порошенко переконує, що Росія сплатить Україні кожен долар газового боргу

Фото: Reuters

"Газпром" повинен сплатити щонайменше 2,56 мільярда доларів.

Президент України Петро Порошенко впевнений у тому, що "Газпром" поверне "Нафтогазу України" всі борги, які має сплатити Росія за рішеннями Стокгольмського арбітражу, враховуючи щоденну пеню.

Про це глава держави заявив в інтерв'ю українським телеканалам.

"Усі газові угоди з Російською Федерацією з усіма країнами Європейського Союзу мають арбітражну оговорку - Стокгольмський арбітраж. Сьогодні ми бачимо, що Росія не виконує рішення Стокгольмського арбітражу не лише в частині сплати нам 4,6 мільярда доларів як компенсації збитків, які виграла Україна, так і в частині постачання нам газу, де росіяни зобов'язані були виконувати контракт і суд це підтвердив. І сьогодні, наскільки Росія - ненадійний постачальник, бачить уся Європа", - сказав Порошенко.

Насправді Україна також має погасити борги за поставлений газ перед "Газпромом", що також підтвердив Стокгольмський арбітраж. Проте, відповідно до двох остаточних рішень арбітражу, "Газпром" повинен заплатити "Нафтогазу України" 2,56 млрд доларів.

"І в будь-якому разі час працює на нас. І хочу наголосити і заспокоїти всіх українців - кожний долар, за рішенням Стокгольмського арбітражу про 4,6 мільярда доларів, Україна отримає. Я в цьому абсолютно впевнений як президент. Ми координуємо дії наших юристів. І в мене не виникає жодного сумніву з цього приводу. Є єдина обставина - кожен день затримки виплат збільшує суму (наростає пеня), яку "Газпром" повинен виплатити нам, мінімум на півмільйона доларів", - зазначив президент.

Нагадаємо, 28 лютого цього року Стокгольмський арбітраж виніс рішення у другому спорі між "Нафтогазом" і російським "Газпромом". Перше було наприкінці грудня. За підсумками обох рішень - щодо постачання газу та транзиту - Росія винна Україні 2,56 млрд доларів. "Газпром" підтвердив зобов'язання виплатити цю суму, але заявив, що не погоджується із рішенням арбітражу.

Проте вже 1 березня "Газпром" скасував постачання уже оплаченого газу Україні – відповідно до рішення арбітражу "Нафтогаз" за умовою "бери або плати" в контракті повинен 2018 року купити в "Газпрому" 4 млрд кубометрів газу. Відмову Росії розцінили як автоматичне скасування на цей рік умови "бери або плати".

Через припинення постачань газу з Росії, які так і не розпочалися, Україна 2 березня скоротила споживання газу на 25 млн кубометрів або на 14%. Газ екстрено почали закачувати з Європи.

5 березня "Нафтогаз" отримав від "Газпрому" офіційне повідомлення про початок розірвання контрактів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація