Чиновники стали "нагрівати" на держзакупівлях втричі більше

Чиновники стали "нагрівати" на держзакупівлях втричі більше

"Тіньові" закупівлі зростають. / Фото: rabotnicki.com

На держпідприємствах потроївся обсяг "тіньових" закупівель.

Частка "тіньових" закупівель державних підприємств України за останні кілька років потроїлася, стверджують експерти Центру політичних студій та аналітики.

Лише за півроку 2013-го державні, комунальні та казенні підприємства провели на 17 млрд грн "непрозорих" тендерів, повідомляє ЗІК.

Частка тіньових закупівель та мільярдних відкатів держслужбовцями, пояснюють аналітики, зросла через закон, який президент України підписав ще влітку минулого року. Відповідно до нього, держзакупівлі можна проводити без тендерів та оприлюднення їх результатів.

Фахівці Центру промоніторили використання бюджетних коштів чиновниками Львівщини та Вінниччини. Найбільше зловживань зафіксували у сферах освіти, медицини на ЖКГ.

Обсяг "тіньових" закупівель потроївся

Обсяг "тіньових" закупівель потроївся

"Порушення ми знайшли коли запитували районні відділи освіти як вони закуповують продукти харчування та чи є наявні сертифікати якості. Відповіді надходили плутані. Вони нам намагались пояснити у письмовій формі,що ми не маємо права їх про це запитувати. Ми оскаржували це в прокуратурі", - говорить директор Центру політичних студій та аналітики у Львівській області Наталія Тимчій.

Є питання у фахівців і до деякого обладнання, на яке чиновникам ще з минулого року виділяють гроші із держбюджету.

"Влітку 2012 року вступив у дію закон, за яким державні органи повинні мати електронні підписи і проводити тендерні закупівлі за цією системою. Коли ми подали запити і в департамент охорони здоров'я, і в районні відділи освіти, ми від них отримали відповіді,що електронні підписи не використовуються. Тобто виходить, що на закон гроші виділяються, але на місцях він не діє", - заступник директора ЛОГО ЦПСА Олег Козакевич.

Нагадаємо, що мажори їздять замість дітей-сиріт на оздоровлення завдяки зловживанням держслужбовців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація