Повідомили про підозри двом лікарям Інституту раку, які заробляли на безкоштовних ліках

Повідомили про підозри двом лікарям Інституту раку, які заробляли на безкоштовних ліках

Повідомили про підозри двом лікарям Інституту раку, які заробляли на безкоштовних ліках

Фото: Національна поліція України

Потерпілими виявилися щонайменше сім осіб.

Столична прокуратура повідомила про підозри двом працівника Національного інституту раку - завідувачу поліклінічного відділення та лікарю-онкологу. Правоохоронці виявили корупційну схему, завдяки якій медпрацівники заробляли на безкоштовних ліках.

"Було викрито корупційні схеми, організовані посадовими особами медичного закладу. Незважаючи на те, що медична допомога в державних чи комунальних закладах охорони здоров’я надається виключно безоплатно, останні запевняли онкохворих пацієнтів, що кількість препаратів, закуплених за державні кошти, дуже обмежена. Тому, щоб отримати безкоштовні ліки, медики вимагали від громадян "винагороду", зокрема і під виглядом благодійної допомоги. Так, суми за один курс хіміотерапії коливалися від 1,5 до 18 тисяч гривень", - повідомили в Департаменті захисту економіки Нацполіції.

Правоохоронці вже встановили сімох потерпілих, які загалом за безкоштовні ліки віддали майже 40 тис. грн.

Двом медикам інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 184 (порушення права на безоплатну медичну допомогу) та ч. 3 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем вчиненому повторно) Кримінального кодексу.

Правоохоронці нині розшукують можливих додаткових жертв цієї корупційної схеми. Також перевіряють відомості щодо порушень вимог чинного законодавства під час проведення закупівель медичних препаратів службовими особами Національного інституту раку.

Нагадаємо, обшуки в інституті раку правоохоронці провели 16 серпня 2019 року.

"Суми хабарів за призначення та видачу безкоштовних медичних препаратів онкохворим громадянам, закуплених для інституту за державні кошти, коливалися від 3 тисяч до 70 тисяч гривень. Суми "відкатів" за перемогу в тендері становили 15-20% від загальної вартості укладених угод", - повідомили тоді в Департаменті захисту економіки Нацполіції.

Під час обшуків у службових кабінетах в інституті раку та вдома у фігурантів справи вилучили документацію, що підтверджує причетність лікарів до протиправної діяльності. В кабінеті одного з фігурантів корупційної схеми знайшли 20 тис. грн готівкою.

Повʼязані теми:

Наступна публікація