Повна підтримка. Перша міжнародна реакція на націоналізацію "ПриватБанку" від ЄС та МВФ

Повна підтримка. Перша міжнародна реакція на націоналізацію "ПриватБанку" від ЄС та МВФ

Фото: Reuters

Фінустанову націоналізували пізно ввечері 18 грудня.

У Європі вітають націоналізацію "ПриватБанку", рішення про що Кабмін України ухвалив пізнього недільного вечора, 18 грудня, та називають це правильним рішенням, що зменшить ризики для економіки.

Зокрема, про підтримку рішення уряду щодо націоналізації "ПриватБанку" заявила після завершення засідання Ради асоціації Україна-ЄС високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні, передає "Європейська правда".

"Це рішення має призвести до того, що всі банки в Україні працюватимуть в однакових умовах", – сказала Могеріні.

Вона також наголосила, що Єврокомісія схвалює очищення банківської сфери та реформи в цій галузі, що проводить Україна.

Про підтримку рішення щодо націоналізації "ПриватБанку" також висловилися в Європейському банку реконструкції та розвитку, який є одним із ключових кредиторів України.

"Як президент Європейського банку реконструкції і розвитку я рішуче підтримую рішення уряду України націоналізувати "ПриватБанк" і таким чином захистити його вкладників – як приватних осіб, так і підприємства. Довгострокова стабільність "ПриватБанку", найбільшого банку в Україні, абсолютно необхідна для здорової економіки в країні", – ідеться в заяві керівника ЄБРР Суми Чакрабарті, яку цитує УНІАН.

Він наголошує, що кроки, зроблені урядом і НБУ у співпраці з акціонерами "ПриватБанку" – це "найреалістичніший спосіб забезпечити майбутнє банку і в кінцевому підсумку зміцнити всю банківську систему. Націоналізація системних банків дозволила багатьом розвиненим країнам захистити свої економіки під час світової фінансової кризи – і це абсолютно правильне рішення для України сьогодні. Я б також хотів наголосити, що у випадку з "ПриватБанком" радником уряду в управлінні банком виступатиме респектабельна західна компанія. ЄБРР, безумовно, також готовий запропонувати співпрацю у знаходженні оптимального рішення для "ПриватБанку". Ми вже запропонували уряду скористатися нашим досвідом".

В уряді та НБУ також стверджують, що рішення про націоналізацію "ПриватБанку" також схвалюють США та найбільший кредитор України – Міжнародний валютний фонд.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард зазначила, що  рішення про націоналізацію "ПриватБанку" є значним кроком на шляху збереження та зміцнення фінансової стабільності України, пише УНІАН.

"Це рішення було ухвалено з метою забезпечення безперебійної роботи банку, враховуючи його системну роль у фінансовій системі України. Дуже важливо, щоб усі банки, що працюють в Україні, відповідали фінансовим і нормативним вимогам, оскільки це є основою підтримання суспільної довіри до банківської системи і зміцнення здатності банків підтримувати виробничу діяльність, необхідну для процвітання українського народу", – ідеться в заяві Лагард.

Керівник МВФ наголошує, що процес націоналізації має супроводжуватися виконанням зобов'язань банку, а також формуванням нової команди менеджерів.

"МВФ буде й надалі підтримувати Україну в її зусиллях щодо створення сильних інститутів, підвищення прозорості та просування структурних реформ, які мають вирішальне значення для досягнення міцного і стійкого економічного зростання", – зазначила Лагард.

Тим часом міністр фінансів Олександр Данилюк уточнив, що після оздоровлення "ПриватБанк" продадуть.

Повʼязані теми:

Наступна публікація