Повна верифікація. Мінфін почав тотальну перевірку статків отримувачів соцвиплат та субсидій

Повна верифікація. Мінфін почав тотальну перевірку статків отримувачів соцвиплат та субсидій

Фото: УНІАН

У Кабміні сподіваються зекономити для держбюджету 5 мільярдів гривень.

Статки кожного отримувача соціальної допомоги чи субсидії в Україні перевірять органи Міністерства фінансів. Проводити першу за всю історію незалежної України верифікацію (підтвердження достовірності щодо майнового стану, у тому числі отримання інформації про рахунки в банках) Мінфіну дозволив парламент наприкінці минулого року, а нещодавно Кабмін ухвалив усі необхідні для цього процесу документи.

В уряді сподіваються, що під час комплексної системної перевірки виявлять чимало "мертвих душ", шахраїв та відповідно зекономлять 5 млрд грн у бюджеті. Торік під час пілотної перевірки щодо виплат переселенцям удалося зекономити понад 1 млрд грн. Про це пише УНІАН.

"Ми знайшли 1800 осіб ("переселенців"), які отримують допомогу, в яких були паспорти, де було зазначено, що їм від 100 до 120 років. Навіть в Україні це неможливо", – розповіла міністр фінансів Наталія Яресько.

Вона запевняє, що процес верифікації не передбачає штрафи, а передбачає лише аналіз даних, отриманих з різних джерел. Якщо виявлять порушення – повідомлять профільне міністерство, яке і прийме рішення про призупинення виплат.

"Верифікація це в жодному разі не скасування соцвиплат. Вона не загрожує чесним громадянам. Наша мета – виявити шахраїв і тих, хто явно не має права на отримання такої соціальної допомоги. Верифікація не створить дискомфорту громадянам", – запевнила міністр фінансів Наталія Яресько.

Протягом 2016 року, з урахуванням виплат Пенсійного фонду, з держбюджету запланували виплатити 350 млрд грн за всіма програмами соцдопомоги. В умовах кризи – це велика сума. Яресько зазначила, що в деяких країнах після верифікації виявлено до 30% некоректних виплат.

"За нашими оцінками, завдяки верифікації, потенційна економія для бюджету в 2016 році може скласти мінімум 5 мільярдів гривень. Ключове завдання верифікації – допомогти виявити серед одержувачів соцдопомоги шахраїв і "мертві душі", і тим самим забезпечити ефективне використання коштів платників податків", – наголосила Яресько.

Процес верифікації вже розпочався і триватиме орієнтовно до 1 липня.

Про "гарячу" комунальну аферу та чи справді накладатимуть штрафи та відбиратимуть квартири через субсидії, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація