Представник МВФ назвав умови співпраці з Україною після відставки Смолія

Представник МВФ назвав умови співпраці з Україною після відставки Смолія

Він зазначив, що центробанк повинен бути незалежним.

Для виконання умов програми stand-by і отримання фінансування, що залишилося, Україна повинна, як мінімум, зберегти поточну модель управління центральним банком, а також не відходити від принципів інфляційного таргетування та плаваючого валютного курсу.

Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив офіційний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

"Програма базується на цих параметрах. Ми переконані, що модель управління центробанком і система управління монетарним і фінансовим секторами відповідають економічним інтересам України", - сказав Люнгман.

Він зазначив, що для того, щоб ця модель працювала, центробанк повинен мати впевненість у тому, що він зможе ухвалювати "важкі, але необхідні рішення політично мотивованих наслідків".

"Незалежність центробанку – це не абстрактна концепція. Існує чіткий зв'язок між незалежністю центрального банку та економічними результатами", - зазначив Люнгман.

Нагадаємо, 1 липня голова правління Національного банку України Яків Смолій написав заяву про звільнення через "систематичний політичний тиск". А вже 3 липня Верховна Рада проголосувала за його відставку.

Смолій розповів подробиці про те, як на нього чинили політичний тиск. За його словами, все почалося восени 2019 року, коли Нацбанк виявився в корупційному скандалі, який, на його думку, "замовили". А після початку пандемії коронавірусу до цього ще додалися вимоги до НБУ знизити облікову ставку.

2 липня Міжнародний валютний фонд відреагував на звільнення голови Нацбанку Якова Смолія: чекає, щоб наступник також забезпечив незалежність НБУ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація