Представники IT-галузі критикують запропоновану Мінцифри форму працевлаштування IT-фахівців Новини компаній

Представники IT-галузі критикують запропоновану Мінцифри форму працевлаштування IT-фахівців

На думку фахівців, "сирі" реформи можуть привести до відтоку якісних українських кадрів за кордон.

Експерти та представники української IT-галузі критикують запропоновану Міністерством цифрової трансформації форму працевлаштування IT-фахівців, згідно з якою компанії будуть змушені перевести своїх співробітників з системи ФОП (фізосіб-підприємців) на так звані Gig-контракти.

Як пояснюють українські чиновники, запропонована форма працевлаштування — Gig-контракти — це щось середнє між офіційним наймом і співпрацею з ФОП, вона дозволить IT-вцям отримувати оплачувану відпустку, компенсацію за лікарняний і мінімальну оплату праці на період пологів. Однак, навіть з підписаним Gig-договором, діяльність IT-фахівця буде вважатися незаконною без трудового договору, що може нанести удар по мобільній і динамічній сфері технологій.

"По суті контракт з ФОП — це соціальний договір співробітника і компанії, що дає максимум переваг обом сторонам. "З-під палки" надто зарегульованого трудового кодексу цих переваг не досягнути. Поки що всі ініціативи на рівні уряду не сформульовані зрозуміло і прозоро для всіх гравців галузі. Щоб на щось погоджуватися, потрібно чітко розуміти наслідки, а ми поки що не бачимо загальної картини. Тому дотримуємося принципу "система працює — не чіпай", — зазначає засновник IT-компанії Telesens і Kharkiv IT Cluster Едуард Рубін.

Діяти запропоновані Мінціфри Gig-контракти, укладені між IT-фахівцями і роботодавцями, будуть лише в разі, якщо ті вступлять до громадської організації "Дія City". На думку чиновників, подібне резидентство дозволить IT-вцям захиститися від тиску силовиків у форматі "маски-шоу", отримати особливі юридичні умови і менші податки порівняно з усією країною. Однак, як зазначають юристи, це також може сприяти більшій тінізації IT-галузі, і подібна ініціатива суперечить положенню Конституції, згідно з якою громадян не можна зобов'язати вступати в будь-які об'єднання.

"Можливі наслідки — це посилення пресингу на тих, хто не захоче входити в зону дії "Дія City" і в результаті — тінізація галузі", — вважає глава юридичного підрозділу Kharkiv IT Cluster Оксана Кобзар.

У той же час, Кобзар додає, що якщо допрацювати ініціативи Мінціфри, вони дійсно можуть стати революційними для ринку. В іншому випадку — "сирі" реформи можуть привести до відтоку якісних українських кадрів за кордон.

"Якщо проєкт доопрацювати, особливо в частині широких повноважень регулятора, можливо, він буде привабливим для ринку. Якщо у галузі проєкт не викличе довіри, можливі релокації команд або виплата винагороди підрядникам за межами України", — сказала Кобзар.

На думку представників галузі, ініціативи Мінціфри зараз більше схожі на експеримент, оскільки до цього часу містять в собі безліч білих плям. Плюс, до цього часу невідомо, чи будуть змушені IT-фахівці перейти на офіційне оформлення за трудовим законодавством, якщо експеримент виявиться невдалим.

Як підкреслюють експерти, саме можливість оформляти співробітників за системою ФОП дозволила українській IT-галузі досягти нинішніх масштабів при щорічному зростанні на близько 20 відсотків. Якщо ж податкове навантаження на IT-вців зросте, значна частка фахівців поїде до Західної Європи, де при тій же оплаті праці вони отримають значно кращий рівень інфраструктури. Це викличе відтік інтелектуального капіталу, який можна порівняти з тим, який стався в 1990-х роках.

Як повідомлялося, Міністерство цифрової трансформації планує запустити віртуальну вільну економічну зону для технологічних компаній "Дія City" в першому півріччі 2021 року.

Вільна зона передбачає заміну податку на прибуток податком на виведений капітал за ставкою 10%, єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в розмірі 22% від мінімальної заробітної плати і 1,5% військового збору. Податки на працю передбачають 5% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Резидентами "Дія City" зможуть стати українські та міжнародні IT-компанії, високотехнологічний бізнес, інвестиційні фонди, стартапи, освітні організації.

Згідно з планами Мінціфри, "Дія City" повинна охопити такі сфери: AgroTech; штучний інтелект; хмарні технології; безпілотники; авіаційні та космічні технології; фінтех; медичні нейромережі; реклама, маркетинг; торгові майданчики; "Інтернет речей"; блокчейн; аутсорсинг; анімація, графіка, відео; кіберспорт.

Наступна публікація