Представники Порошенка хотіли створити офшор на острові Мен, але їм відмовили - розслідування

Представники Порошенка хотіли створити офшор на острові Мен, але їм відмовили - розслідування

Фото: gvult.com

Журналісти і експерти вважають, що офшор створювався для оптимізації податків при продажу Roshen.

Юристи української фірми "Авеллум", яка представляє інтереси президента Петра Порошенка, зверталися до компанії Appleby на острові Мен за допомогою у створенні офшору. Але представникам українського президента відмовили.

Це випливає з документів "Paradise Papers" ("Документи з райських островів") – нового глобального журналістського розслідування, передає "Слідство.Інфо".

У червні 2014 року, одразу після інавгурації Порошенка, юристи "Авеллуму" написали в Appleby наступного листа:

"Справа надзвичайно делікатна. Ім’я клієнта – Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Рошен). Для отримання доступу до міжнародних ринків, ми збираємося збудувати нову холдингову компанію групи у Люксембурзі. Під ним буде голландський суб-холдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями. З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона буде володіти офшорною компанією – ми надаємо перевагу БВО, але Острів Мен також може підійти… Вона буде володіти акціями та отримувати дивіденди. Продаж акцій у певний момент є можливою (якщо інвестор запропонує хорошу ціну)".

Але юристи компанії з острова Мен вирішили, що співпраця з корпорацією Порошенка буде ризикованою для них, тому відмовили представникам українського президента.

У "Paradise Papers" є листування між менеджерами Appleby щодо Порошенка.

Andrew Willins, Appleby, BVI: 

"Мене запитали, чи готові ми надати корпоративні послуги для компаній, підконтрольних новому президенту України"

Robert Woods, Director of Compliance Appleby, Cayman:

"Із сьогоднішніми заголовками "Президент України Петро Порошенко пообіцяв помститися проросійським сепаратистам, які збили літак з 49 військовими" ви можете одразу бачити репутаційні ризики від співпраці з ним, оскільки хто знає, якою буде помста… На мою думку, це не вартує того, щоб ризикувати"

Gareth Thomas, Managing Director of Appleby Corporate Services, BVI:

"Деніз, чи можеш ти занести це до нашого журналу відхилених справ?"

Після цього юристи,що представляють інтереси Порошенка, вирішили звернутися за допомогою у створенні офшору до панамської фірми  Mossack Fonseca. Вона допомогла створити заплановану структуру, а потім стала об’єктом гучного офшорного скандалу.

Журналісти, які брали участь у розслідуванні, вважають, що представники Порошенка хотіли створити офшор для оптимізації податків, а не для передачі Roshen в сліпий траст, як обіцяв український президент.

"Нові документи, які "Слідство.Інфо" отримало як партнер міжнародної мережі журналістів, ставлять під сумнів слова президента. Судячи з усього, офшорні фірми створювалися саме для уникнення податків у разі продажу чи отримання якогось доходу", - йдеться у розслідуванні.

За даними журналістів, українським "Рошеном" продовжує володіти нідерландська компанія, а сам Порошенко наполягає, що так треба для передачі корпорації у сліпий траст.

Коментуючи вищезгаданий лист представників Порошенка до фірми на острові Мен, київський юрист Богдан Боровик вважає, що тут не йшлося мови про траст.

"З цього листа не слідує, що метою чи якоюсь опцією, яка мала би враховуватися при побудові цієї структури, був траст. Тобто слово траст взагалі не фігурує тут. (…) Чи потрібна вся ця структура для того, аби передати в управління у сліпий траст? На мою думку – ні, не потрібна. Вона потрібна, скоріше за все, якщо планується продаж. Тобто для оптимізації доходів від продажу. Для самого трасту вибудовувати всі ці три компанії я не бачу потреби"

Богдан Боровик, юрист

Журналісти звернулися до Адміністрації президента, аби там прокоментували отриману інформацію, але їм порадили звернутися до фірми "Авеллум". У відповіді на запиту у компанії уникли конкретних питань про листування з островом Мен. Проте, вони наполягають, що структурували "Рошен" таким чином, що усі податки сплачувалися в Україні:

"Якби, наприклад, при перерахуванні коштів від продажу корпорації Рошен було сплачено податки у Люксембурзі, це призвело б до подвійного оподаткування доходів, зменшення суми податку до сплати в Україна та, відповідно, можливості перерахувати в Україну лише частину доходів (за вирахуванням податків у Люксембурзі). Така ситуація суперечила б не тільки інтересам клієнта, але також і державним інтересам України з огляду на втрати бюджету та інші негативні наслідки".

Нагадаємо, у неділю, 5 листопада, о 20:00 за київським часом одночасно 400 журналістів із 67 країн опублікували матеріали про фінансові таємниці чиновників, поп-зірок та інших відомих людей. Нове глобальне журналістське розслідування назвали "Paradise Papers" або "Документи з райських островів". Це став другий великий витік інформації після "Панамських документів".

Як і торік, доступ до документів надало невідоме джерело. Воно поділилося із німецькою газетою Süddeutsche Zeitung мільйонами документів про власників офшорних фірм на екзотичних островах – Кайманах, Бермудах, Британських Віргінських та інших. Газета, у свою чергу, передала матеріали Міжнародному консорціуму журналістів-розслідувачів та Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP. 

Серед українців у новому витоку інформації більше десятка прізвищ, у тому числі прізвище президента України Петра Порошенка. Окрім того, в опублікованих документах є інформація про офшори колишнього генсека НАТО, поп-зірок Мадонни і Боно, членів британської королівської родини та інших. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація