При АЕС хочуть створити дата-центри: що це дасть "Енергоатому", споживачам і до чого тут криптовалюта

При АЕС хочуть створити дата-центри: що це дасть "Енергоатому", споживачам і до чого тут криптовалюта

Фото: УНІАН

Перші центри можуть з'явитися в Енергодарі та Рівному.

Поблизу українських атомних електростанцій хочуть створити центри обробки даних (ЦОД-АЕС або дата-центрів).

Про це повідомили в ДП "НАЕК "Енергоатом".

"Створення центрів обробки даних на територіях прилеглих до атомних електростанцій забезпечить для ДП "НАЕК "Енергоатом" постійного споживача електроенергії. Ще задовго до виникнення кризових явищ в українській енергетиці та спричиненого ними профіциту генеруючих потужностей, "Енергоатом" почав вивчати можливості створення самоокупних центрів обробки даних для вирішення широкого спектру завдань в інтересах держави. В умовах пропорційного зниження обсягів виробництва електроенергії атомною, гідро- та тепловою генерацією, яке передбачено оновленим енергобалансом на 2020 рік, створення ЦОД набуває для "Енергоатома" ще більшої актуальності, адже компанія вимушена шукати нові можливості для збуту електроенергії, виробленої АЕС", - ідеться в повідомленні.

У компанії зазначили, що завдяки реалізації цих проєктів розраховують забезпечити видачу потужності атомних електростанцій в режимі диспетчерського обмеження за рахунок гарантованого навантаження з боку ЦОД.

"Наразі в "Енергоатомі" розроблено пілотний проєкт з приєднання споживачів ЦОД потужністю до 1000 МВт до електричних мереж, з виділенням першої черги 30 МВт, у місті-супутнику Запорізької АЕС Енергодарі. Проєктом передбачено створення нової інфраструктури видачі потужності ВРП-750 кВ ЗАЕС для довгострокового постачання електроенергії для забезпечення потреб ЦОД. Проектом також передбачається реконструкція (розширення) ВРП-750 кВ ВП ЗАЕС та реконструкція ПС 150 кВ "Райдуга". Таким чином "Енергоатом" має можливості для вирішення усіх технічних питань, пов’язаних зі створенням ЦОД у місті-супутнику ЗАЕС", - повідомили в компанії.

Для втілення проєкту потрібен дозвіл для АЕС на реалізацію електроенергії за прямим договором з ЦОД зі встановленням відповідного тарифу "прямого підключення" на електроенергію. Це питання потребує законодавчого врегулювання, в "Енергоатомі" зазначили, що працюють над вирішенням цього питання.

Можливість будівництва ЦОД потужністю від 50 МВт з подальшим нарощенням до понад 200 МВт розглядають і поблизу від майданчика Рівненської АЕС.

"Завдяки значним обсягам споживання а також дуже великій технологічній гнучкості - ЦОД можуть бути використані для маневрування/балансування потужностей в енергосистемі. Прикладом може служити маневрування ЦОД AESO Alberta Electric System Operator (Canada). Оператор ЦОД схвалений як учасник ринку електроенергії та допоміжних послуг канадської провінції Альберта. Наявність в Україні мережі потужних дата-центрів, надійним джерелом доступної електроенергії для яких стануть АЕС, дозволить створити необхідні умови для повномасштабної реалізації державної політики у сфері цифровізації, яка впроваджується Міністерством цифрової трансформації України. Буде створено передумови для повноцінного запуску та розвитку ринку віртуальних активів в Україні", - повідомили в "Енергоатомі".

У компанії додали, що "проєкти створення ЦОД-АЕС дозволять залучити приватні інвестиції у міста-супутники АЕС зі створенням нових робочих місць та збільшити надходження у державний і місцеві бюджети. Україна отримає імпульс для розвитку та впровадження новітніх технологій надпотужних обчислювальних комплексів".

Зазначимо, що в Міненерго нині активно вивчають питання створення поблизу АЕС центрів із майнінгу криптовалюти. Чому там, бо вироблена на АЕС електроенергія найдешевша. Водночас експерти звертають увагу на те, що саме атомна енергетика сильно рятує економіку України, а ось приватні компанії, які вироблять електроенергію на сонячних електростанціях, продають її набагато дорожче й таким чином мають більші привілеї та прибутки, ніж державна енергетика.

Повʼязані теми:

Наступна публікація