“ПриватБанк” неможливо повернути попереднім власникам навіть за рішенням суду - радник Зеленського

“ПриватБанк” неможливо повернути попереднім власникам навіть за рішенням суду - радник Зеленського

Фото: ТСН.ua

Рішення про повернення банку призведе до його банкрутства, впевнений Данилюк.

Повернути “ПриватБанк” попереднім власникам буде фізично неможливо, навіть якщо таке рішення підтримають суди всіх інстанцій. Про це заявив колишній міністр фінансів України, член команди новообраного президента України Олександр Данилюк.

“Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію "ПриватБанку". Навіть якщо припустити, що суди вищих інстанцій це рішення підтримають, його неможливо буде виконати. Немає практичного способу зробити повну реституцію "ПриватБанку" і повернути його попереднім власникам", - сказав Данилюк в інтерв’ю Liga.net.

За словами колишнього очільника Мінфіну, держава вклала в банк понад 150 млрд гривень під час націоналізації, тож в разі повернення і державні кошти необхідно буде повернути до казни, через що зменшиться капітал банку. І тоді “ПриватБанк” просто буде визнаний неплатоспроможним.

"Навіть якщо дати відстрочку новим-старим власникам, це не допоможе: уявіть, як відреагують клієнти банку, знаючи про наявність у капіталі банку "маленької" дірки в 150 млрд. Очевидно, варіант із поверненням неможливий з практичної точки зору. Це - не літаюча конструкція", - зазначив колишній урядовець.

Саме тому, вважає Данилюк, колишні власники обрали компенсацію замість повернення фінустанови, і борються за неї в судах. За рішення суду про компенсацію колишнім власникам або повернення “ПриватБанку” змушені будуть заплатити платники податків, каже колишній міністр фінансів.

18 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення про незаконність націоналізації "ПриватБанку" через порушення процедури, яка визначена на законодавчому рівні. На інформацію одразу відреагували в НБУ та самому "ПриватБанку". Перші заявили, що рішення адмінсуду не вплине на економічну стабільність держави, у "ПриватБанку" теж переконували, що робота фінустанови ніяк не порушилася і продовжує бути стабільною.

Своєю чергою президент України Петро Порошенко з цього приводу скликав засідання РНБО, де доручив Службі безпеки та Генеральній прокуратурі після завершення всіх необхідних судових процедур оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи щодо суддів.

Господарський суд Києва об'єднав в одне всі п'ять проваджень, відкритих за позовами екс-власника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського до Національного банку України та "ПриватБанку" щодо законності договорів особистого поручительства.

Зазначимо, рішення про націоналізацію банку державою було ухвалено 18 грудня 2016 року. Причина - нестача в капіталі "ПриватБанку", яку виявили за результатами стрес-тестування. Після цього бізнесмен Ігор Коломойський подав позов до суду та пояснив це тим, що питання націоналізації фінансової установи для нього є принциповим

"Я хочу для себе справедливості. Нехай мені скажуть, правильно у мене забрали моє майно або неправильно. Поки буде Порошенко, жодного справедливого суду в країні не буде. І не тільки з мого питання", - пояснив він подання позову.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація