Приватні лікарі здивовані цінами в проектах прайсів на державні медпослуги

Приватні лікарі здивовані цінами в проектах прайсів на державні медпослуги

Фото: pixabay.com

Отримані та прокоментовані документи поки що не є офіційними.

В Україні формують тарифи на медичні послуги, за котрими платитиме не пацієнт, а національна служба здоров’я. Це спроба зробити вартість лікарняних послуг прозорою і відійти від хабарів у кишеню лікарям, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Медичною реформою передбачається, що визначитися з цінами на послуги в усіх лікарнях мають протягом двох років, а в окремих установах – уже цьогоріч. В інтернет уже потрапили перші версії тарифів для державних клінік, і вони відверто здивували тих лікарів, котрі займаються приватною практикою. Медик Максим Щербина пояснює, що державні установи не є прибутковими організаціями, тому мають надавати дешевші послуги, натомість левова частина оприлюдненого прайсу містить цифри, більші, ніж зараз можна сплатити у приватних клініках. Такі позиції, як травми суглобів і відкриту рану ліктя фахівець узагалі називає неадекватними та значно завищеними – 53 тисячі супроти 3-4 тисяч.

В Україні почали розробляти тарифи на послуги, які оплачуватиме Національна служба здоров’я

В Україні почали розробляти тарифи на послуги, які оплачуватиме Національна служба здоров’я

Наведені тарифи не є офіційними – вірогідно, це тільки один із проектів, котрі ще мають розглянути в МОЗі та скоригувати позиції. Однак в Інституті Амосова, котрий зобов’язали розробити тарифи ще до Нового року, нарікають на кількаразову зміну вимог і методик розрахунку. Разом із цим закладом свої ціни мають зафіксувати й інші інститути – Стражеска, Шалімова та Ромоданова. За задумом ініціаторів, вартість лікування в Києві чи на периферії має коштувати однаково. Коли держава затвердить тарифи, почне діяти така схема: пацієнт приходить до лікарні з направленням на операцію чи якусь іншу дію, отримує чек, сплатити котрий має національна службу здоров’я. Через неї гроші за конкретного пацієнта отримає саме та лікарня, котру він обрав для отримання послуги.

Такою є спроба відійти від неформальних платежів у кишеню лікарям й оплати пацієнтами довгих списків ліків, що нині видають перед кожною операцією в кожній українській лікарні. Однак уже зараз зрозуміло, що грошей не вистачить на всіх пацієнтів. Національна служба оплатить рівно стільки медичних послуг, скільки на це буде передбачено коштів у бюджеті.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич 

Повʼязані теми:

Наступна публікація