Прогноз курсу валют від Кабміну песимістичний, ми очікуємо 28,5 гривень за долар - Коробкова

Прогноз курсу валют від Кабміну песимістичний, ми очікуємо 28,5 гривень за долар - Коробкова

Фото: Reuters

Експерт зазначила, що уряд почав переймати успішний досвід у плануванні бюджету таких розвинутих країн, як США, Австралія та інші.

Поступова девальвація гривні у 2018 році цілком очікувана, проте закладений у проекті бюджету Кабміном середньорічний курс 29,3 грн/дол виглядає доволі песимістично.

Про це у коментарі ТСН.ua заявила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.

За її прогнозами, середньорічний рівень курсу наступного року складатиме 28,5 грн/дол.

"Під час планування бюджету Мінфін використовував дві цифри: на кінець року курс 30,1 грн/дол та 29,3 грн/дол – середньорічний курс, який, до речі, публікувався ще у червні, коли уряд приймав бюджетну резолюцію на три роки. Проте це не означає, що закладений курс відповідатиме дійсності наприкінці наступного року. Якщо згадати середній курс, який закладався в бюджет на 2017-й рік тому, то звучала цифра - 27,2 грн/дол. По факту ми спостерігаємо іншу ситуацію: з початку цього року середній курс складає 26,5 грн/дол", - пояснила Коробкова.

Наступного року в Україні зростуть мінімальна зарплата і прожитковий мінімум

Наступного року в Україні зростуть мінімальна зарплата і прожитковий мінімум

Водночас, за словами фахівця, знецінення гривні триватиме через попит українців на імпортні товари, який зростатиме.

"В Україні історично склалося, що після кризи, коли економіка починає відновлюватися та росте добробут населення, зростає і попит на імпортні товари. Тому багато аналітиків та НБУ прогнозують розширення дефіциту зовнішньої торгівлі. Це в свою чергу тиснутиме на валютний ринок, адже різкого прискорення припливу прямих іноземних інвестицій поки що не очікується", - зауважила виконавчий директор НАБУ.

Девальвацію національної валюти українці безумовно відчують на своїх гаманцях, каже Коробкова, проте на так сильно, як у попередні роки.

"НБУ зараз має всі інструменти і достатній запас резервів, щоб не допустити різкого стрибка курсу. Тому ми вважаємо, що девальвація буде протікати досить плавно. А економічне зростання сприятиме зростанню доходів населення, що частково нівелює негативний ефект від девальвації гривні", - зазначила Коробкова.

Крім того, позитивним прогнозам сприяє той факт, що уряд усвідомив недостатність однорічної моделі бюджетного планування й ухвалив цього року бюджетну резолюцію на три роки.

"На розгляд парламенту для початку направлено річний бюджет на 2018 рік, проте уряд працює над новим Бюджетним кодексом, де середньострокове бюджетування стане вже стандартом. Така модель має свої переваги, про що свідчить успішний досвід таких розвинутих країн, як США, Австралія та інші", - наголосила Коробкова.

Нагадаємо, що у Мінфіні відхрестилися від прогнозованого курсу гривні. За словами першого заступника міністра Оксани Маркової, курс є тільки одним із чинників розрахунку. І ці прогнози не означають, що він буде саме таким.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація