Прогресу немає: Коболєв коротко розповів про переговори з "Газпромом" про купівлю російського газу

Прогресу немає: Коболєв коротко розповів про переговори з "Газпромом" про купівлю російського газу

Фото: Getty Images

Раніше повідомлялося, що уже цієї весни, в березні, "Нафтогаз України" планує відновити закупівлю газу в російського "Газпрому". 

Прогресу в переговорах між національним холдингом «Нафтогаз України» і російським «Газпромом» про купівлю Україною цього року російського газу наразі немає.

Про це під час круглого столу заявив голова правління «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, передає УНІАН.

«Переговори з «Газпромом» не коментую. Поки що прогресу немає ... Але він буде», - сказав керівник «Нафтогазу».

Раніше повідомлялося, що уже цієї весни, в березні, "Нафтогаз України" планує відновити закупівлю газу в російського "Газпрому"

Нагадаємо, відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу Україна повинна купити в Росії до 5 млрд кубометрів газу протягом 2018-го.

Востаннє "Нафтогаз" купував газ у "Газпрому" два роки тому, наприкінці 2015-го. Після того відмовився – чекав рішення арбітражу щодо пунктів, які не влаштовували Україну.

Коболєв розповів, як перемога "Нафтогазу" проти "Газпрому" вплине на гаманці українців

Коболєв розповів, як перемога "Нафтогазу" проти "Газпрому" вплине на гаманці українців

22 грудня 2017-го  "Нафтогаз" отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом на закупівлю газу. За інформацією компанії, арбітраж задовольнив усі вимоги української сторони: знизив ціну газу, який купувався у "Газпрому" в другому кварталі 2014 року, на 27,4% - до 352 доларів за тисячу кубометрів; відхилив вимоги російської сторони купувати газ за принципом "бери або плати" на суму 56 млрд доларів. Також арбітраж знизив обсяг газу, який "Нафтогаз" у 2018-2019 роках буде зобов'язаний купувати у "Газпрому", від 52 до 5 млрд кубометрів на рік.

Згідно з транзитним контрактом, який було укладено 2009-го, "Газпром" повинен був транспортувати через Україну 110 млрд кубометрів на рік. Оскільки ця умова не виконувалася, "Нафтогаз" вимагає в суді стягнути з російської компанії 16 млрд доларів. Публікація рішення арбітражу за контрактом на транзит очікується 28 лютого 2018 року.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація