Путін заявив, що існує ризик припинення транзиту газу через Україну

Путін заявив, що існує ризик припинення транзиту газу через Україну

Фото: Associated Press

На його думку, не все залежить від Москви.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що існує ризик припинення транзиту газу в Європу через територію України, хоч Москва і готова до укладення нової угоди з Києвом.

Про це повідомляє ТАСС.

За словами Путіна, Україна взяла на себе зобов'язання привести своє законодавство у відповідність з європейським.

"Нехай роблять, ми готові і до цього. Але не все від нас залежить. Тому ризик припинення транзиту існує, напевно", — сказав президент РФ.

Путін також вважає, що нові позови "Нафтогазу" до "Газпрому" загострюють ситуацію в газових переговорах між Україною і Росією.

Нагадаємо, 28 жовтня у Брюсселі завершився черговий раунд переговорів між Україною, Росією та ЄС про транзит газу. Віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчовіч заявив, що розчарований результатами тристоронніх переговорів.

На початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу. На думку очільника "Нафтогазу" Андрія Коболєва, "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні постачання газу.

Володимир Путін закликав до обнулення судових претензій між "Газпромом" і українським "Нафтогазом", пов'язаних з урегулюванням проблеми боргу та підписанням контрактів на транзит і постачання газу.

Згодом російський "Газпром" надіслав "Нафтогазу України" офіційну відповідь, у якій відмовився постачати газ до України напряму доти, доки Україна не відмовиться від своїх перемог у міжнародних арбітражах.

Детальніше про перспективи збереження транзиту газа Україною читайте в інтерв'ю Коболєва за посиланням.

Меркель ініціювала телефонну розмову з Путіним щодо "нормандської зустрічі" і транзиту газу

Меркель ініціювала телефонну розмову з Путіним щодо "нормандської зустрічі" і транзиту газу

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація