Рада дозволила додаткові гарантії вкладникам "ПриватБанку"

Рада дозволила додаткові гарантії вкладникам "ПриватБанку"

Фото: УНІАН

Фізичні особи-вкладники державних банків зможуть отримувати відшкодування тієї частини суми вкладу, яка перевищує граничний розмір у 200 тисяч гривень.

У вівторок, 20 грудня, Верховна Рада в цілому прийняла законопроект про внесення зміни до закону "Про банки і банківську діяльність" щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб.

"За" законопроект №5553, автором якого виступив президент Петро Порошенко, проголосувало 276 народних депутатів.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроектом передбачається внести зміну до статті 57 закону "Про банки і банківську діяльність".

Згідно із законом, держава бере на себе обов'язок щодо забезпечення відшкодування фізичним особам-вкладникам державних банків тієї частини суми вкладу, яка перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладами, встановлений відповідно до закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (200 тис. гривень ).

Що відбулося із ПриватБанком і як правильно діяти вкладникам

Що відбулося із ПриватБанком і як правильно діяти вкладникам

При цьому для цих фізичних осіб зберігаються передбачені зазначеним законом гарантії за вкладами в сумі, що не перевищує граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, йдеться у документі.

Як сказано в пояснювальній записці, впродовж 2014-2015 років банки втратили 33% депозитів фізичних осіб у національній валюті та 50% депозитів в іноземній валюті, також впродовж останніх трьох років суб'єкти господарювання переводили поточні рахунки та заощадження до банків із державним капіталом.

"Рахунки підприємств у національній валюті у трьох найбільших державних банках станом на кінець першого кварталу 2016 року зросли порівняно з початком 2014 року в 2,4 рази, а в інших платоспроможних банках – лише на 51%", – йдеться у ній.

"Обсяги коштів фізичних осіб у державних банках у національній валюті повернулися на докризовий рівень ще в середині 2015 року в той час, як в інших банках суттєво скоротилися", – додається у пояснювальній записці.

У ПриватБанку запевнили, що фізичні особи не матимуть проблем із доступом до своїх коштів

У ПриватБанку запевнили, що фізичні особи не матимуть проблем із доступом до своїх коштів

Раніше Порошенко повідомив, що для посилення захисту вкладників "ПриватБанку" він подав до Верховної Ради як невідкладний законопроект, який надає додаткові гарантії вкладів громадян у цій установі.

Нагадаємо, на сьогодні державою гарантується 100% вкладів тільки в Ощадбанку. В Укрексімбанку, Укргазбанку і ПриватБанку вклади гарантувалися виключно в межах 200 тис. гривень.

Нагадаємо, 20 грудня, Міністерство фінансів отримало весь пакет акцій "ПриватБанку". Наразі затверджено статут націоналізованого банку. Реєстрація буде у Дніпрі, адже там розташований центральний офіс. Нове керівництво на чолі з Олександром Шлапаком розпочне свою роботу уже в середу, 21 грудня.

Слід зазначити, що Національний банк України сьогодні виходив на валютний ринок, щоб втримати коливання курсу гривні. Було реалізовано 28,4 млн дол. "Загальний обсяг поданих заявок становив 37,9 млн дол. США, тобто ми задовольнили 62% заявок за мінімальним курсом аукціону. Курс відсікання становив 26,5 гривень за долар США.

За результатами аукціону максимальний курс становив 26,50 гривень за долар США, мінімальний курс – 26,45 гривень за долар США, середньозважений курс – 26,46 гривень за долар США", – повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Він також заявив, що Україна має високі шанси отримати четвертий кредитний транш від МВФ у розмірі 1,3 млрд дол. за програмою розширеного фінансування після ухвалення бюджету і націоналізації "ПриватБанку". Втім, кошти, найімовірніше, надійдуть вже у 2017 році. 

Що націоналізуємо після "ПриватБанку"? Відповідають нардепи

Що націоналізуємо після "ПриватБанку"? Відповідають нардепи

Повʼязані теми:

Наступна публікація