Рада у першому читанні підтримала спрощення валютних операцій

Рада у першому читанні підтримала спрощення валютних операцій

Фото: УНІАН

Операції хочуть проводити за принципом "дозволено все, що не заборонено".

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект №8152 "Про валюту", що має забезпечити перехід України до моделі валютного регулювання за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено законом".

Про це повідомляє Укрінформ.

За таке рішення проголосувало 253 народних обранці. Мета законопроекту – встановити режим, що забезпечить вільне проведення валютних операцій. Спрощення їхнього проведення має покращити інвестиційні клімат та привабливість України.

Згідно з законопроектом, має визначитись категоріально-термінологічний апарат валютного регулювання, встановитись загальний режим проведення валютних операцій в Україні та деталі їхнього здійснення, а також проведення операцій з торгівлі валютними цінностями, їхнього переміщення та транскордонного переказу.

Законопроект також встановлює норми щодо ліцензування професійної діяльності з надання послуг щодо проведення валютних операцій, а також особливості проведення валютного нагляду. Зокрема уточнюється їхній склад, регламентуються права та обов'язки цих суб'єктів. Норми врегулюють обмін інформацією між суб'єктами валютних операцій, включно з органами валютного нагляду.

За порушення валютного регулювання планується накладати санкції. У законопроекті докладно регулюються права й обов'язки резидентів і нерезидентів у сфері проведення валютних операцій, зокрема обов'язок надавати органам і агентам нагляду документи й інформацію.

Так, проект закону пропонує скасувати чинний Декрет Кабінету міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" і закон України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" та внести зміни до деяких інших законодавчих актів України.

Нагадаємо, законодавчі зміни на валютному ринку підготував Нацбанк. До Ради його подав президент України Петро Порошенко як невідкладний. У Нацбанку наголошують, що ухвалення закону уможливить перехід України до нової - ліберальної, прозорої та сучасної – моделі валютного регулювання.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація