Ринок електроенергії може обернутися зростанням цін для українців – керівник "Укренерго"

Ринок електроенергії може обернутися зростанням цін для українців – керівник "Укренерго"

Фото: pixabay.com

Керівник підприємства розповів про існування ризиків для вартості світла.

Із початком липня в Україні почне діяти ринок електроенергії, і це може створити ризики для споживачів. Так вважає керівник державного підприємства "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

На його думку, одним із факторів нестабільності є низький рівень конкуренції через відсутність великої кількості виробників на ринку. Це може призвести до неконтрольованого збільшення ціни. "В Україні 76% виробництва електроенергії припадає лише на двох виробників (НАЕК "Енергоатом" — 55% та ДТЕК — 21%). При цьому відсутній імпорт електроенергії, який може створити конкуренцію національним виробникам, а нова модель ринку поки що не передбачає ніяких прямих ефективних запобіжників, що могли би впливати на виробників зі значною часткою на ринку", - пояснив керівник "Укренерго".

Як освітлення у навчальних закладах впливає на зір

Як освітлення у навчальних закладах впливає на зір

Ковальчук пояснив це застарілою моделлю, що існувала в українській енергетиці останні два десятки років. На його думку, саме вільним ринком така модель і руйнується, однак до цього питання слід підходити грамотно. "Нам важливо не просто запровадити ринок, а й зробити це правильно та врахувати усі ризики та нюанси, які стали зрозумілими в ході процесу підготовки до запуску ринку", —  пояснив він.

Також керівник "Укренерго" виокремив відсутність повного спектру необхідних нормативно-правових актів, котрі регулюють зміни, зокрема функціонування ринку допоміжних послуг. Ковальчук закликав до відтермінування повноцінного запуску ринку до усунення всіх проблем. Орієнтовною новою датою він запропонував 1 квітня 2020 року. "Без належно підготовлених та ухвалених рішень є висока вірогідність, що конкуренції на ринку не відбудеться в достатній мірі, а значить, споживач залишиться сам на сам з усіма проблемами нового ринку", —  резюмував Ковальчук.

Повʼязані теми:

Наступна публікація