Різниця у 36 тисяч доларів. Полторак спростував скандальний матеріал журналу про закупівлю БМП у Польщі

Різниця у 36 тисяч доларів. Полторак спростував скандальний матеріал журналу про закупівлю БМП у Польщі

Фото: expres.ua

Очільник Міноборони прокоментував скандальні закупівлі військової техніки.

Скандальна публікація журналу "Новое время" про закупівлю БМП-1 в Польщі не відповідає дійсності.

Про це заявив міністр оборони Степан Полторак в інтерв’ю BBC News Україна.

"Опублікована інформація не відповідає дійсності, бо Міноборони закупило бойові машини за 169 тисяч доларів. Інформація, яку я читав у журналі - там йшлося про 205 тисяч. Деколи бажання боротися з корупцією призводить до непередбачуваних наслідків. Кожна людина, незалежно від того, хто вона - журналіст чи правоохоронець - перед тим, як публікувати інформацію, має ретельно її перевіряти. Особливо, якщо вона пов'язана з обороноздатністю нашої країни", - наголосив він.

За словами Полторака, Росія постійно тисне на партнерів України, щоб вони не продавали озброєння та техніку.

"Нам дуже важко сьогодні працювати з партнерами, тому що вплив РФ дуже серйозний. При будь-якому контакті, коли ми намагаємося домовитися про поставки озброєння через різні формати, РФ впливає. І в цьому сенсі ця публікація точно не пішла на користь ЗСУ і обороноздатності нашої країни... Якби було менше скандалів, як з БМП, то було б більше країн, що хочуть нам допомагати...", - додав він.

Також міністр уточнив, що нині Україна закуповує через "Укроборонпром", але розглядає питання, щоби Міноборони могло закуповувати напряму.

"На мою думку, це абсолютно правильне рішення. Тому що під час закордонних відряджень бувають пропозиції щодо закупки озброєння і техніки. Якщо перейти на прямі контракти - це буде значно ефективніше і дешевше. Водночас, коли таких пропозицій немає, ми можемо звертатися до спецпредставників, в тому числі з "Укроборонпрому". Вони, маючи розповсюджену мережу, можуть швидко знайти нам озброєння, техніку, боєприпаси. Тобто, має діяти і такий, і такий варіант", - вважає глава Міноборони.

Окремо Полторак зазначив, що час переходу на нові бойові машини буде тривалим, адже ресурси обмежені.

"Наш потенціал з ремонту або створення нового БМП сьогодні обмежений. Тому цей варіант є пристойним та необхідним. Закуплені БМП абсолютно боєздатні, хорошої комплектації, активно можуть виконувати бойові завдання. Відгуки від командирів дуже позитивні", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше польська компанія Wtorplast вирішила подати позов до журналу "Новое время" та автора скандального матеріалу про корупційні схеми щодо закупівлі БМП, де також фігурував нардеп Сергій Пашинський.

Своєю чергою головний редактор українського видання "Новое Время" Віталій Сич заявив про тиск з боку народного депутата Сергія Пашинського та заступника голови РНБО Олега Гладковського. За словами Сича, тиск пов'язаний із опублікованим у журналі розслідуванням, фігурантами якого є Пашинський та Гладковський.

Повʼязані теми:

Наступна публікація