Робота над помилками. Рада визнала свій "промах" і виділила гроші на профтехучилища

Робота над помилками. Рада визнала свій "промах" і виділила гроші на профтехучилища

Парламент виділив на профтехосвіту майже мільярд гривень / Фото: flickr.com

На підтримку підготовки кадрів у ПТУ виділили майже мільярд гривень.

Сьогодні, 4 лютого Верховна Рада внесла зміни до держбюджет-2016 щодо фінансування професійно-технічної освіти. Прийнятий раніше закон передбачав, що фінансування ПТУ повністю перекладуть на місцеві бюджети. З'ясувалося, що коштів на місцях на ці потреби просто не вистачає, а тому профтехучилища залишилися без грошей. За даними Міносвіти, у місцевих бюджетах узагалі не передбачили фінансування 78 закладів профтехосвіти у 33 містах 14 областей.

Зміни до держбюджету передбачають додаткове фінансування ПТУ з держбюджету на 998 млн грн у вигляді субвенцій обласним, міським (обласних центрів) та місцевим бюджетам.

На місцях відмовлялися виділяти кошти на ПТУ також через те, що серед студентів – чимало мешканців інших областей.

"Передача таких закладів на рівень міст обласного значення порушує принцип субсидіарності, обмежується право на доступність професійно-технічної освіти особами, які приїхали на навчання з інших областей і міст та позбавляє їх конституційного права на професійне навчання відповідно до їх покликань, інтересів і здібностей. Крім того, професійно-технічні навчальні заклади мають різні ступені інтеграції з регіональною економікою. Порядок реформування професійно-технічної освіти, її оптимізація, унеможливлюється за відсутності фінансових ресурсів", – ідеться в пояснювальній записці до змін у держбюджет-2016.

Нагадаємо, парламент також виправив помилки в законі про переведення всіх держзакупівель на електронну систему.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація