Родині Ковальчука з АП дістався елітний маєток за зниженою в понад 1700 разів ціною - ЗМІ

Мін'юст наказав скасувати перереєстрацію майна, але справа затягнулася.

Родині першого заступника глави Адміністрації президента України Віталія Ковальчука дісталися дуже задешево дві земельні ділянки загальної площею 0,1 гектара та будинок на 848 квадратів на вулиці Добровольчих батальйонів в елітному "Царському селі" в Києві.

Оціночна вартість майнового комплексу становить понад 133 млн грн. А ось дружині Ковальчука Олені дісталася фірма, на яку через різні схеми переоформлені ділянки та маєток, всього за 78 тисяч гривень. Тобто все обійшлося в понад 1700 разів дешевше, ніж його оціночна вартість. Про це йдеться в сюжеті програми "Схеми", спільного проекту "Радіо Свобода" та каналу "UA:Перший".

Майновий комплекс свого часу належав бізнесмену Вадиму Блошку. Від 2003 року майно перебувало в оренді посольства Греції, а від 2008 року – в заставі в "Банку Форум" під кредит батька Вадима Блошка Миколи.

Потім "Банк Форум" визнали неплатоспроможним. Наявні на рахунках Миколи Блошка гроші тимчасова адміністрація не чіпала, а вирішила продати борги колекторам. Їх за 47 млн грн отримало товариство "Фінансова компанія "Ратіо Інвест". Це підприємство звернулося 29 жовтня 2016-го до нотаріуса в Дніпрі, аби той зареєстрував продаж ділянок і будинку фірмі "Каунт-Про". Проте майно не перебувало у власності "Ратіо Інвест" й на нього були накладені судові заборони, тож нотаріус відмовив.

Компанія "Ратіо Інвест" звернулася до Бабушкінського суду Дніпра, і суддя Шевцова зобов'язала нотаріуса зареєструвати продаж майна фірмі "Каунт-Про". Власника майна Вадима Блошка на суд не запросили.

А через місяць Олена Ковальчук стала власницею 2/3 частки ТОВ "Каунт-Про" за 78 тис. грн.

Юрист Богдан Боровик зазначив, що цей ланцюжок операцій справді нагадує схему захоплення майна.

"І те, що ціна фактично не сплачувалася, і те, що ціна набагато нижча, ніж оціночна ціна, і те, що це робилося не за місцем перебування нерухомого майна (а в Дніпрі), і те, що, скажімо так, статутний капітал особи, яка купує це майно, неспівмірно малий із вартістю продажу. У юристів, які мають з цим справу, виникає підозра, що це схема", – сказав юрист.

Міністерство юстиції України видало наказ від 15 лютого 2017 року про скасування рішень про перереєстрацію майна на ТОВ "Каунт-Про". Проте цей наказ не виконано, бо він оскаржується у кількох затяжних судових процесах.

Віталій та Олена Ковальчуки не захотіли говорити про цю ситуацію. Також від коментарів відмовилися і в Посольстві Греції.

Повʼязані теми:

Наступна публікація