Росія "допомогла" знизити ціни на імпортні фрукти й овочі в Україні

Росія "допомогла" знизити ціни на імпортні фрукти й овочі в Україні

Фото: Reuters

Через ембарго РФ овочі та фрукти з Туреччини заполонили український ринок.

В Україні імпортні овочі та фрукти цього грудня продають дешевше, ніж торік. Мандарини – лише на 5-7 грн дорожчі за вітчизняні яблука. Та й тепличні помідори з огірками "кусаються" не так боляче, як зазвичай узимку.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Несподівано причина – в Росії, яка воює з усім і усіма. Вона покарала своїх громадян і опустила шлагбаум для турецьких овочів і фруктів. Те, що завозила Росія, – чи не вдесятеро більше, ніж Україна імпортує з Туреччини. От і маємо: турецький урожай, зокрема, мандарини просто завалили Україну. І ціни поповзли донизу.

Проте є і кепські новини. Найнеобхідніші продукти дорожчають. Ціна на молоко вперто росте. Нині літр найдешевшого вже коштує 10,5 грн. За молоком повзуть угору ціни на сир та сметану, додавши тільки за цей місяць щонайменше по гривні до вартості. Молочники пояснюють так: молока мало, бо якраз на зиму корів тільки запліднюють. Плюс – різко зріс попит за кордоном на українське молоко на тлі світового дефіциту. Експерти кажуть, що це не межа і ціни далі повзтимуть угору.

Яйця, які раніше побили цінові рекорди, поволі приходять до тями. Найдоступніші вже подешевшали на 2 грн. Причина – на Херсонщині в домашньої птиці виявили пташиний грип. І це вже вдарило по всьому українському експорту: і яєць, і курятини. Тобто більше залишається на внутрішньому ринку. Також з'являються нові виробники, пропозиція росте. Так пояснив аграрний експерт Денис Марчук. Тож ціни на яйця падають.

Валютний термометр: новорічні ціни не тішать, а на фінансовому ринку – ґвалт

Валютний термометр: новорічні ціни не тішать, а на фінансовому ринку – ґвалт

Повʼязані теми:

Наступна публікація