Росія готує нову газову кризу з метою тиску на ЄС - "Нафтогаз"

Росія готує нову газову кризу з метою тиску на ЄС - "Нафтогаз"

Фото: Газпром

У компанії вважають, що "Газпром" спробує звинуватити Україну у зривах постачання газу до Євросоюзу.

НАК "Нафтогаз України" заявляє, що Росія готує нову газову кризу у січні-лютому 2017 року.

Так у компанії відреагували на заяви "Газпрому" про можливість припинення постачання газу для споживачів у країнах ЄС.

"Російська сторона намагатиметься звинуватити у кризі Україну, за аналогією з 2006 та 2009 роками. На це вказують як останні публічні заяви російської сторони, так і небажання "Газпрому" підписати стандартну додаткову угоду з "Нафтогазом", яку сторони підписували вже тричі", - йдеться у заяві "Нафтогазу".

У компанії запевняють, що обсяги газу, доступні Україні, достатні для надійного забезпечення українських споживачів газом протягом усього опалювального сезону.

"Українська сторона в повній мірі усвідомлює критичну важливість поставок газу з країн ЄС для енергетичної безпеки держави, а також важливість збереження підтримки України з боку західних партнерів. Підкреслюю, що Нафтогаз ніколи не порушував свої транзитні зобов'язання. Як відомо, Газпром не надав жодних доказів порушення нами контракту у 2006 та 2009 роках, але використав штучно створені кризові ситуації для просування своїх інтересів. Ми вкотре підтверджуємо готовність виконувати свої зобов'язання щодо транзиту у повній відповідності до контракту", – прокоментував ситуацію, голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

У компанії вважають, що "Газпром" може використати кризу для тиску на ЄС, щоб просунути обхідні газопроводи або припинити антимонопольне розслідування, яке наразі веде Європейська Комісія.

З метою попередження можливої кризи українська сторона звернулася до Єврокомісії з пропозицією невідкладно направити моніторингову місію на пункти входу та виходу російського газу до ГТС України для незалежного контролю ситуації.

Нагадаємо, що ціна тисячі кубометрів російського газу для України в третьому кварталі 2016-го становила 167,57 долара. Проте Росія лише виставляє ціни – Україна не купує блакитне паливо в "Газпрому" вже більше року. Причина – Москва відмовляється підписувати додаткову угоду до контракту, у якій би скасувала принцип "take-or-pay" ("бери або плати"), відповідно до якого Київ буде змушений платити навіть за ті "віртуальні" обсяги газу, які насправді не купує.

Керівник "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що Україна не купуватиме російський газ до кінця зими 2017-го. Саме тоді вже має бути рішення Стокгольмського арбітражу, де розглядають двосторонні газові позови України та Росії. Зокрема, Київ вимагає скасувати той же принцип "take-or-pay". У разі перемоги "Нафтогазу" Україна отримає від Росії (якщо, звісно, вона заплатить) до 20 млрд доларів. А це своєю чергою вплине на вартість газу для українців – він може впасти в ціні вже в другому кварталі 2017-го.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація