Аналітики S&P заявляють про фундаментальні ризики для "Газпрому" через український транзит

Аналітики S&P заявляють про фундаментальні ризики для "Газпрому" через український транзит

Фото: Reuters

Нині частка "Газпрому" в імпорті до країн Європи становить 34%.

Російський "Газпром" ризикує втратити частку на газовому ринку Європи, яка нині становить 34%. Це станеться, якщо РФ відмовиться від транзиту територією України. Відсутність надійної транзитної угоди з Україною може призвести до фундаментального ризику для експортних поставок і ринкової позиції "Газпрому".

Про це йдеться в аналітичному звіті одного з найвпливовіших міжнародних рейтингових агентств Standard&Poor's, пише Reuters.

У довгостроковій перспективі сумніви клієнтів щодо надійності постачань знижують привабливість трубопровідного газу "Газпрому" порівняно з іншими видами палива, а також альтернативними поставками газу трубопроводами або зрідженим газом, що в підсумку може вплинути на рішення регулюючих органів щодо планованих "Газпромом" альтернативних маршрутів.

У базовому сценарії S&P не чекає значних перебоїв у постачаннях "Газпрому" до Європи, де російська компанія займає третину ринку.

"Наскільки ми розуміємо, незважаючи на протиріччя, які існують, постачання газу через Україну до Європи будуть подовжені... Європейським покупцям важко знайти заміну "Газпрому", особливо під час нинішніх сильних холодів", - йдеться в огляді S&P.

Зазначимо, що контракт між "Газпромом" та "Нафтогазом" щодо транспортування російського газу до Європи діє до кінця 2019 року. Проте Москва попередила Київ про дострокове розірвання угоди. Таким чином РФ демонструє невдоволення рішеннями Стокгольмського арбітражу – у підсумку "Газпром" винен "Нафтогазу" 2,56 млрд доларів.

До кінця наступного року Росія хоче побудувати трубопроводи "Північний потік-2" і "Турецький потік", щоб скоротити транзит через територію України.

"Ми думаємо, що в Євросоюзу стане більше мотивації - оперативно займатися вирішенням питань, пов'язаних з будівництвом трубопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік". Але українське питання "Газпрому" так чи інакше доведеться вирішити, бо остаточно закрити транзит через Україну, навіть за умови запуску ще двох трубопроводів, не вдасться", - зауважив аналітик S&P Олександр Грязнов.

Територією України проходить близько половини експорту "Газпрому" до Європи. Залежність від українського транзиту залишиться високою щонайменше до того часу, поки не запрацюють газопроводи "Північний потік-2" і "Турецький потік", наголошує S&P.

"Однак ми вважаємо, що навіть в разі успішного запуску нових газопроводів, український транзит може бути затребуваний для покриття сезонних піків і задоволення попиту деяких споживачів", - йдеться в звіті.

"Газпром" заявив про намір розірвати контракт з Україною

"Газпром" заявив про намір розірвати контракт з Україною

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація