Росія повинна подовжити транзит газу через Україну після 2019 року - МЗС Німеччини

Росія повинна подовжити транзит газу через Україну після 2019 року - МЗС Німеччини

Фото: Associated Press

Очільник німецького МЗС запевнив, що підтримує переговори щодо транзиту газу.

Німеччина підтримує подовження транзиту російського газу газотранспортною системою України після 2019 року, коли закінчиться чинний контракт.

Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас під час пресконференції з головою МЗС України Вадимом Пристайком, пише "Громадське".

"Ми підтримуємо переговори щодо транзиту газу через Україну. Ми вважаємо, що транзит слід подовжити і після 2019 року", - наголосив він.

За словами Мааса, під час розмови канцлерки Німеччини Ангела Меркель та російського президента Володимира Путіна, коли вона "чітко сказала, що реалізація альтернативного газового транзиту через Україну і в майбутньому буде дуже важливою темою, Путін дав їй деякі обіцянки".

"Ми зараз перебуваємо в періоді реалізації цих обіцянок, щоб цей газовий транзит був організований. Є багато проблем, які треба вирішувати", - зазначив він, висловивши сподівання, що "обіцянки" будуть виконані.

До того ж Маас запевнив, що схвалена німецьким парламентом ратифікація оновленої газової директиви передбачає накладання на російський трубопровід "Північний потік-2" штучні обмеження.

"Я хочу прибрати деякі спекуляції, які були останнім часом. Німецький Бундестаг ухвалив Європейську директиву про газ саме так, які ми це обіцяли", - додав міністр.

Нагадаємо, 30 жовтня стало відомо, що компанія Nord Stream 2 AG отримала дозвіл на будівництво системи газопроводу на континентальному шельфі Данії.

Компанія Nord Stream 2, засновником і єдиним акціонером якої є "Газпром", мала намір почати будівництво газопроводу 2018 року і завершити його до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу з пропускною спроможністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік повинна становити 1220 кілометрів, він з'єднуватиме російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд в обхід України.

27 березня Німеччина дала дозвіл на будівництво "Північного потоку-2" у Балтійському морі. Федеральне відомство судноплавства і гідрографії країни не бачить перешкод для задоволення запиту про прокладання трубопроводу морським дном на відрізку протяжністю 31 км. 5 квітня до неї приєдналась Фінляндія, через виняткову економічну зону якої поза територіальними водами прокладуть 374 кілометри газопроводу.

13 листопада парламент Німеччини більшістю голосів проголосував за поправки до Газової директиви Євросоюзу, яку має імплементувати в своє законодавство. Директива спрямована на регулювання діяльності газопроводів третіх країн на території ЄС - тепер газопроводи третіх країн повинні відповідати вимогам, які застосовуються до внутрішніх газопроводів ЄС - і стосується, таким чином, насамперед російського "Північного потоку-2".

Тим часом Володимир Путін закликав до обнулення судових претензій між "Газпромом" і українським "Нафтогазом", пов'язаних з урегулюванням проблеми боргу та підписанням контрактів на транзит і постачання газу.

Згодом "Газпром" надіслав "Нафтогазу України" офіційну відповідь, у якій відмовився постачати газ до України напряму доти, доки Україна не відмовиться від своїх перемог у міжнародних арбітражах.

Повʼязані теми:

Наступна публікація