Росія продовжує видобуток газу на спірному Одеському родовищі в морі біля Криму

Росія продовжує видобуток газу на спірному Одеському родовищі в морі біля Криму

Фото: УНІАН

Україна подала "газовий" позов проти РФ.

Росія продовжує видобуток газу на Одеському родовищі, що розташоване в Чорному морі ближче до Одеської області, ніж до анексованого Криму. Україна ще два роки тому подала позов до Постійного третейського суду в Гаазі щодо права на це родовище, проте рішення буде не раніше 2020-го.

Місцеві чиновники в Криму скасували наказ про призупинку видобутку на цьому родовищі – бо півострову не вистачає газу. Про це пише РБК із посиланням на власні джерела в "Чорноморнафтогазі" (створене вже в анексованому Криму підприємство. Українська компанія з такою ж назвою на півострові нині не працює) та уряді.

Продовження видобутку підтверджує динаміка даних з видобутку конденсату "Чорноморнафтогазу" (даних з видобутку газу поки немає).

"У липні видобуток конденсату знизився порівняно з червнем на 5,4% до 2,4 млн тонн - тобто, не більше, ніж він знижувався в останні півроку", - вказує аналітик Reuters Максим Назаров.

2017 року видобуток на Одеському родовищі становив близько 900 млн кубометрів газу на рік, це половина видобутку "Чорноморнафтогазу".

Одеське родовище є найбільшим на кримському шельфі. Загальний видобуток газу на всіх родовищах у Криму торік склав 1,7 млрд кубометрів, а споживання – 1,8 млрд кубометрів. За прогнозами, до 2022 року Криму не вистачатиме газу власного видобутку: видобуток впаде на 45% до 0,9 млрд кубометрів, а споживання через введення двох нових електростанцій і розвитку газифікації навпаки зросте на 80% до 3,2 млрд кубометрів. Тож Криму доведеться закуповувати 2,3 млрд кубометрів газу в Росії. Його закачуватимуть на півострів трубопроводом потужністю до 4 млрд кубометрів газу на рік, який ввели в експлуатацію 2016-го. Різниця в тарифах з Краснодаром становить близько 1,5-2 тис. рублів за тисячу кубометрів, тобто, до 2020 року обсяг щорічної субсидії з російського бюджету може скласти 3,5-4,5 млрд рублів, говорить директор Фонду енергетичного розвитку Сергій Пікин.

Але російський газ може і не знадобитися: "Чорноморнафтогаз" знайшов великі запаси на структурі Гордієвича поблизу Голіцинського родовища, і в майбутньому цей проект може стати основним джерелом газу для Криму, каже джерело РБК, близьке до уряду. За попередніми даними, запаси великі, але на геологорозвідку і оцінку потрібно ще близько двох років, додає джерело, близьке до "Чорноморнафтогазу". Запаси структури Гордієвича попередньо оцінили в 30-100 млрд кубометрів, промисловий видобуток тут може початися після 2020 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація