Росія прокачала в січні українською ГТС менше половини сплаченого газу

Росія прокачала в січні українською ГТС менше половини сплаченого газу

Фото: Associated Press

У Києві не вбачають у цьому проблеми.

У січні 2020 року російський газовий монополіст "Газпром" знизив обсяги транзиту палива до Європи через Україну на 70%. Про це повідомляє Газета.ru з посиланням на інформацію компанії.

Так, у доступній російським журналістам звітності "Газпрому" фігурує цифра в 2,65 млрд кубометрів. При цьому керівник "Оператора газотранспортної системи України" Сергій Макогон повідомив, що країна-транзитер від цього збитків не зазнала.

За словами Макогона, Росією було сплачено в січні за транзит 5,51 млрд кубометрів палива українськими трубами. Реально було використано 46% потужностей, які входили в суму, передбачену новим контрактом.

Газової війни не буде: Україна та Росія підписали контракт на транзит газу

Газової війни не буде: Україна та Росія підписали контракт на транзит газу

Нагадаємо, 30 грудня у результаті тристоронніх переговорів Україна-Росія-Європейський Союз сторони підписали новий контракт про транзит газу. Угоду укладено на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років на аналогічних умовах. За підрахунками виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, доходи від транзиту газу, які Україна отримає протягом наступних 5 років, складуть 7,2 мільярда доларів.

У рамках пакетної угоди Росія погодилась виплатити Україні майже 3 мільярди доларів грошима за рішенням Стокгольмського арбітражу. Водночас, українська сторона відмовилась від інших судових позовів та претензій до "Газпрому". Однак, це не стосується позову щодо втрачених активів "Нафтогазу" в анексованому Криму та на шельфі Чорного моря.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація