Росія щороку заробляє мільярд доларів на роботі українських АЕС

Росія щороку заробляє мільярд доларів на роботі українських АЕС

Фото: Енергоатом

Україна шукає можливості отримувати паливо для атомних станцій на Заході.

Україна щороку платить країні-окупанту мільярд доларів. 80% цієї суми складає вартість ядерного палива, і ще 20% - його вивезення і переробка в Росії, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Такими є підрахунки експертів. На офіційний запит у компанії "Енергоатом" відмовилися називати суму, посилаючись конфіденційність інформації. Тим часом українські атомні станції намагаються перейти на західне паливо. Його на наших АЕС уже близько 10%.

Російських запасів на українських АЕС вистачить на рік. Якщо раптом РФ припинить поставки, на Заході вже готові збільшити свої, адаптовані під вимоги українських електростанцій. Це загалом вписується у загальну світову тенденцію диверсифікації постачальників палива, бо це є питанням державної безпеки і незалежності від монополіста.

Україна продовжує виплачувати Росії мільярди за ядерне пальне, його вивіз і переробку

Україна продовжує виплачувати Росії мільярди за ядерне пальне, його вивіз і переробку

Однак в Україні питання безпеки не виглядає належно опрацьованим. Нещодавно через заблоковані рахунки "Енергоатому" виникла пауза з вивозом відпрацьованого палива. Фахівці кажуть, що ситуація могла зайти в глухий кут, і тоді довелося б використовувати автомобільний транспорт для перевезення касет із радіоактивними матеріалами. Що через якість українських доріг – вельми ризикований варіант.

Проблеми із заміною пального суто економічні, кажуть фахівці. Однак щоб убезпечити АЕС від несподіванок, їм потрібен вибір не тільки пального, а й шляху його вивезення після використання. Перемовини у цьому напрямку йдуть. Рік тому французи запропонували свої майданчики. Частину переробленого пального складують на сховищі біля Чорнобиля. Науковці всього світу шукають способи використовувати це пальне повторно, і коли це станеться, Україна почне видобувати енергію з уже нібито спожитого пального.

Раніше повідомлялося, що в Україні збудують завод із виготовлення ядерного палива для АЕС. Проект хоче реалізувати американсько-японська компанія Westinghouse, чиє паливо нині купує Україна, аби повністю відмовитися від послуг російського "Росатома".

Кореспондент ТСН Олександр Шилко

Повʼязані теми:

Наступна публікація