Росія вимагає від України вже 4,5 млрд доларів "боргу Януковича"

Росія вимагає від України вже 4,5 млрд доларів "боргу Януковича"

Фото: Getty Images

Сума вимог РФ збільшилася за рахунок відсотків.

Росія збільшила суму вимог за євробондами (так званий борг Януковича - прим.ред.) номінальною вартістю у 3 млрд доларів із урахуванням нарахованих відсотків до приблизно 4,5 млрд доларів.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну РФ.

"Єврооблігації, номіновані в доларах США, були випущені Україною і придбані за передплатою РФ у грудні 2013 р. Процентна ставка за ними становить 5% річних, тобто була на той момент нижчою за ринкову ставку для українського боргу. Після трьох платежів у рахунок нарахованих відсотків Україна не здійснила платіж із погашення основної суми боргу, який мала зробити 21 грудня 2015 року, а також не здійснила останнього платежу на сплату відсотків... Наразі сума вимог Російської Федерації з урахуванням нарахованих відсотків становить близько 4,5 млрд. дол. США", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 9 грудня Верховний суд Великої Британії почав розгляд апеляції Росії і України на рішення Апеляційного суду Англії у справі українських боргів за єврооблігаціями на суму в три мільярди доларів (так званий "борг Януковича").

Зазначимо, Апеляційний суд Лондона ухвалив апеляцію України на рішення Високого суду Лондона у справі українських боргів за єврооблігаціями на суму в 3 млрд доларів. Таким чином, Високий суд Лондона буде змушений повернутись до розгляду цієї справи, відтермінувавши остаточний термін повернення Україною цих боргів. Суддя визначив, що під час розглядання позову не було розглянуто аргументи української сторони, а тому вирок має бути переглянуто. 

Ще п'ять років тому, у грудні 2013-го, уряд Миколи Азарова отримав кредит в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем. Запозичення було видано за допомогою викупу євробондів України на 3 млрд доларів через Ірландську фондову біржу. 2015 року російська сторона не прийняла умов щодо реструктуризації боргу, зажадавши від Києва його повернення. Українська влада відмовлялася визнавати борг офіційним і наполягала на його комерційній основі.

Своєю чергою МВФ визнав борг перед Росією офіційним, але заявив, що кредитування України продовжиться, навіть якщо буде оголошений дефолт. Високий суд Лондона повинен був у прискореному порядку розглянути справу стосовно боргу. 

Росія вимагала прискорений розгляд і просила ігнорувати в справі Крим. Натомість українська сторона представила письмові роз'яснення про необхідність повномасштабного судового процесу. Наприкінці 2015 року Кабмін України наклав мораторій на виплату цього боргу

Повʼязані теми:

Наступна публікація