Росія заговорила про готовність домовитися з Україною щодо "боргу Януковича" до початку суду

Росія заговорила про готовність домовитися з Україною щодо "боргу Януковича" до початку суду

Фото: УНІАН

Уряд Азарова отримав кредит в рамках домовленостей між Путіним і президентом-втікачем.

Позов Росії щодо "боргу екс-президента Віктора Януковича" почнуть розглядати у Високому суді Лондона на початку 2017 року.

Про це заявив міністр фінансів Росії Антон Силуанов на брифінгу в Москві, передає УНІАН.

"Звичайно, ми зараз будемо відстоювати свої інтереси в судовому порядку. Власне, вже подали позов. На початку наступного року, 17 січня, розпочнеться розгляд цього позову у Високому суді Лондона", - повідомив Силуанов. 

Він заявив, що у РФ достатньо аргументів для того, щоб розраховувати на "об' єктивний розгляд", однак додав, що Росія готова на досудові домовленості з Україною щодо цього кредиту.

"Ми будемо готові розглядати питання про досудові домовленості. За умови, що пропозиції української сторони будуть суттєво відрізнятися від тих пропозицій, на які були згодні комерційні кредитори. Ми не зможемо домовитися, якщо українська сторона займе ту саму позицію", - сказав російський чиновник. 

Нагадаємо, уряд Миколи Азарова отримав кредит в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Запозичення було видано за допомогою викупу євробондів України на 3 млрд доларів через Ірландську фондову біржу.

У 2015 році російська сторона не прийняла умов щодо реструктуризації боргу, зажадавши від Києва його повернення. Українська влада відмовлялася визнавати борг офіційним і наполягала на його комерційній основі. Своєю чергою МВФ визнав борг перед Росією офіційним, але заявив, що кредитування України продовжиться, навіть якщо буде оголошений дефолт.

30 грудня 2015-го Кабінет міністрів України ухвалив рішення про введення мораторію на виплату боргу РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація