Росія знизила обсяги транзиту газу до Європи через Україну до рекордно низького рівня – Коболєв

Росія знизила обсяги транзиту газу до Європи через Україну до рекордно низького рівня – Коболєв

Фото: УНІАН

Зниження тиску на вході до України створює "Укртрансгазу" технологічні проблеми.

Російська Федерація суттєво знизила обсяги постачань газу територією України до Європи, а також знизила тиски на вході. Саме це створило певні технологічні проблеми для "Укртрансгазу".

Керівник НАК "Нафтогаз України Андрій Коболєв переконаний, що такі дії Росії покликані скомпрометувати Україну перед Європою як ненадійного постачальника. Про це він заявив в ефірі "5 каналу".

"Обсяги транзиту впали ще більше. Вони зараз, я б сказав, рекордно низькі. Ми це пов'язуємо з тиском, який Російська Федерація здійснює на Україну, на "Нафтогаз", на нас усіх з метою, по-перше, мінімізувати доходи від цього виду бізнесу. По-друге, я думаю, що це частково є тактикою пресування "Північного потоку-2" (проект будівництва газопроводу з РФ до Європи в обхід України). Окрім зменшення обсягу транзитів, Російська Федерація знизила тиски на вході в Україну, що створює певні технологічні проблеми для "Укртрансгазу". Поки що компанія ці проблеми ефективно вирішує, але мені здається, що росіяни хочуть зробити все можливе, щоб довести нашим європейським партнерам, що Україна не може бути транзитною країною і вони зараз взялися до банального шантажу нас і їх", – сказав Коболєв.

"Нафтогаз" уже звернувся до Єврокомісії, аби більше детально розібратися з проблемою транзиту російського газу.

"Із цього приводу направив офіційний лист-звернення до Європейської комісії з пропозицією зібрати моніторингову групу і провести, по-перше, аналіз ситуації, зафіксувати невиконання "Газпромом" контрактних умов щодо тиску подачі газу в систему України і прийняти рішення, що робити далі з цією ситуацією", – розповів Коболєв.

Тим часом у "Газпромі" зниження транзиту газу через Україну пояснили незначними заявками споживачів із Європи на постачання. Зокрема, словацьким коридором через спеку. Про це пише "Інтерфакс". Наступного тижня газопровід Nord Stream (Північний потік) може зупинитися на ремонт. Саме це призведе до збільшення транзиту через Україну.

Коболєв також зазначив, що тарифи на газ для українських споживачів можуть зменшитися лише в тому випадку, якщо знизиться світова ціна на блакитне паливо.

"Я думаю, що це неможливо (зменшення тарифів на газ). Вони можуть знизитися тільки, якщо буде зменшуватися світова ціна на газ. Тобто газ став таким самим товаром, яким, наприклад, зараз є нафта чи бензин, чи інші товари. Тому якщо світова ціна буде падати і ця ціна буде знижуватися. Якщо вона буде зростати, вона буде зростати. Було прийнято рішення щодо прив'язки повної ціни на газ до імпортного паритету, що є єдиним коректним механізмом у випадку України як країни, яка імпортує. Все інше – це спроби політиків піаритися на тому, що приносить певні електоральні результати", – сказав керівник "Нафтогазу".

Коболєв також додав, що Україна розраховує на поновлення тристоронніх переговорів щодо відновлення поставок газу із Росії. Нагадаємо, востаннє "Нафтогаз" купував газ у РФ наприкінці 2015 року – бо ціни в Європі нижчі за російські.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація