Росія знизила тиск у трубі транзитного газу до рекордно низького рівня – "Нафтогаз"

Росія знизила тиск у трубі транзитного газу до рекордно низького рівня – "Нафтогаз"

Фото: Газпром

"Газпром" підвищив вартість блакитного палива для Європи.

Кілька останніх днів російський "Газпром" тримає тиск у своїй газотранспортній системі поблизу кордону з Україною на рекордно низькому рівні. Цією трубою газ іде транзитом територією України до Європи.

"Газпром" продовжує порушувати умови транзитного контракту. Протягом останніх днів фахівці ПАТ "Укртрансгаз" фіксують суттєве падіння тиску в російській газотранспортній системі на газовимірювальній станції "Суджа", головному пункті входу до української ГТС з боку Росії. Станом на 08:00 вівторка (28 лютого) рівень тиску на ГВС "Суджа" впав до рекордно низького за останні роки рівня 49,7 атм замість обумовлених контрактом 60,0 атм", - ідеться в повідомленні "Нафтогазу".

В українській компанії наголошують, що "Газпром" також порушує умови транзитного контракту щодо максимального рівня добових коливань заявок на відбір газу в пунктах виходу з ГТС України, які не повинні перевищувати 4,5% по пункту Ужгород, але в окремі дні лютого цей показник був перевищений у два рази від норми. Крім того, в окремі періоди поточного місяця якість газу, який подавався в українську ГТС із Росії, не відповідала фізико-хімічним показникам, передбаченим контрактом".

У "Нафтогазі" констатують, що систематичне недотримання "Газпромом" умов транзитного контракту може призвести до перебоїв постачання газу в європейському напрямку.

"Незважаючи на штучно створені російською стороною перешкоди, українська сторона продовжує забезпечувати стабільне постачання газу до Європи. Усі заявки імпортерів російського газу виконуються вчасно. В рамках механізму швидкого реагування Європейська комісія отримала оперативне повідомлення щодо раптового зниження тиску на ГВС "Суджа". НАК "Нафтогаз України" та Європейська комісія занепокоєні ситуацією, що склалася через невиконання російською стороною своїх контрактних зобов'язань, і очікують від "Газпрому" відповідних пояснень та виправлення ситуації заради стабільного забезпечення газом європейських споживачів", - зазначили в "Нафтогазі".

Тим часом російський "Газпром" підвищив ціни на газ для Євросоюзу до 180-190 доларів за тисячу кубометрів. Про це повідомив заступник голови правління компанії Олександр Медведєв, пишуть "РИА Новости". Торік тисяча кубометрів російського газу для споживачів із ЄС обходилася в середньому в 167 доларів, а частка на ринку ЄС зросла із 31% у 2015 році до 34% у 2016-му.

Тим часом власний газ у Європі став дешевшим за російський і тому місцеві споживачі відмовляються від послуг "Газпрому".

Петро Порошенко заявив, що розірвання угоди з "Газпромом" дозволить знизити ціни на газ

Петро Порошенко заявив, що розірвання угоди з "Газпромом" дозволить знизити ціни на газ

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація