Росіяни досі не усвідомили своєї поразки в газовій справі – юрист

Росіяни досі не усвідомили своєї поразки в газовій справі – юрист

Фото: Гордон

Український представник на переговорах поділився враженнями з побаченого в Парижі.

Учасники російської делегації на переговорах у "нормандському форматі" в Парижі 9 грудня поводилися так, ніби РФ не програла позови щодо газових контрактів у міжнародному суді. Про такі враження розповів очевидець переговорів щодо газу та представник України в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи в Мінську Олексій Резніков, повідомляє LB.ua.

"Мені здалося, що вони досі не вірять, що це реальне судове рішення", - зізнався він щодо реакції росіян на вердикт арбітражу в Стокгольмі. "Вони думають, що такі рішення неможливі у звичній для них світобудові. І якщо таки вони сталися, це якась помилка або, як мінімум, політизована історія. Вони не вірять у свої майбутні програші в судах", - зазначив юрист.

Також Резніков розповів про самі двосторонні переговори між Україною і Росією на полях "нормандського саміту". За його словами, газова тема зайняла мінімум часу і не була ключовою. "Була окрема зустріч, куди спеціально приїжджали два фахівці від України – міністр енергетики Олексій Оржель і виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко. Вони виконали свою частину в цьому процесі", - зауважив очевидець.

Чи буде транзит: ТСН згадала історію газових конфліктів між Україною і Росією

Чи буде транзит: ТСН згадала історію газових конфліктів між Україною і Росією

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Також відбулися перші перемовини віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Зустрічі тривали майже до опівночі за Києвом, після чого лідери "нормандської четвірки" дали разом пресконференцію та оприлюднили спільну заяву

Володимир Зеленський під час спілкування з пресою назвав головною перемогою саміту в Парижі обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх, але визнав, що цього "замало". Сторони під час зустрічей також обговорили "газове питання", контроль кордону на Донбасі, а також домовились про наступний саміт протягом чотирьох місяців.  

Повну хронологію перемовин "нормандської четвірки" читайте за цим посиланням

Повʼязані теми:

Наступна публікація