Російський "Газпром" планує збудувати гігантський газохімічний комплекс на Фінській затоці

Російський "Газпром" планує збудувати гігантський газохімічний комплекс на Фінській затоці

Норд Стрім-2, газопровід, Газпром, Nord Stream 2, Північний потік / Фото: Reuters

Проект будівництва оцінили в 20 мільярдів доларів.

Російська компанія "Газпром" планує збудувати величезний газопереробний завод, який буде об'єднаний із газохімічним виробництвом. Він має розміститися неподалік Санкт-Петербурга - в портовому селищі Усть-Луга Кінгісеппського району Ленінградської області, на узбережжі Фінської затоки на Балканах.

Виробничий комплекс буде здатний переробляти до 45 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту попередньо оцінюється приблизно в 20 млрд доларів, кажуть співрозмовники "Ведомостей". У разі реалізації проекту він може стати другим за розміром витрат серед усіх інвестпроектів "Газпрому" після газопроводу "Сила Сибіру" (55 млрд доларів, за оцінками 2014 року).

Партнер компанії по проекту - АТ "Росгазвидобування", яке раніше належало бізнесмену Аркадію Ротенбергу.

На газопереробному заводі буде проводитися очищення газу від домішок. Одержуваний метан буде поставлятися для скраплення на "Балтік СПГ". Цей завод планується побудувати теж неподалік від Усть-Луги. Але для СПГ-заводу потужністю 10 млн тонн буде досить 14-15 млрд кубометрів газу на рік. Решту газу передбачається поставляти на експорт газопроводом "Північний потік-2".

Нагадаємо, "Північний потік-2" - це майбутній газопровід для транспортування газу з Росії до Європи в обхід України.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація