Російський ВТБ розглядає можливість повністю залишити банківський ринок України

Російський ВТБ розглядає можливість повністю залишити банківський ринок України

Фото: ВТБ Україна

Загальні втрати в Україні група ВТБ оцінює в 85,4 мільярда рублів.

Через санкції та неможливість докапіталізували свої українські "дочки" російська банківська група ВТБ втратила 85,4 млрд рублів (1 млрд 373 млн доларів). І тому розглядає можливість повністю залишити український ринок.

Про це в інтерв'ю "Комерсанту" сказав глава ради директорів "ВТБ Капіталу" Юрій Соловйов.

"Дуже багато клієнтів там (в Україні) можуть заплатити, але не платять, користуються судовим свавіллям, можливістю чинити на нас політичний тиск. Загальні втрати групи ВТБ від ситуації в Україні ми оцінюємо в 85,4 млрд рублів. Ми, на жаль, продовжуємо перебувати там під тиском. Україна ввела санкції щодо російських банків. Причому ці санкції жорсткіші, ніж європейські. Зараз нам практично заборонено докапіталізувати свої українські банки. В результаті ми фактично змушені розлучитися з українським "БМ-Банком", – сказав Соловйов.

У майбутньому великих втрат в Україні у ВТБ не очікують.

"Зараз ми працюємо там з проблемними активами, але великих втрат уже не очікуємо. Ми хотіли продати наш банк "ВТБ Україна", і у нас були реальні покупці. Але ми не домовилися ні з жодним з них. У нас в Україні присутній капітал у вигляді міжбанківських кредитів, і ми хотіли б повністю його вивести. Але в Україні зараз мало вільного капіталу, і потенційні покупці були зацікавлені в тому, щоб ми частково або повністю залишили міжбанківські кредити, а ми до цього не готові", – уточнив Соловйов.

Переговори вели з представниками українського бізнесу, проте конкретних результатів це поки що не дало.

"У нас є чіткий план щодо роботи з активами (в Україні). Перш за все, по тих позичальниках, які намагаються нам не платити, ми будемо реалізовувати застави. Фактично ми закриваємо портфель, виплачуючи гроші нашим вкладникам. У підсумку, можливо, ми вийдемо з юридичної форми саме банківської присутності в країні, але будемо потихеньку далі реалізовувати активи. Цього роцу баланс українського банку ми вже скоротили на кілька десятків мільйонів доларів. Зараз цей процес прискориться, оскільки підготовчі операції пройшли за цілим рядом кредитів", – розповів Соловйов.

Не дивлячись на скорочення бізнесу ВТБ в Україні, він продовжує приносити збитки.

"У нас завдання найближчим часом вивести банк "ВТБ Україна" на беззбитковість. Ми вже сформували необхідні резерви і зараз будемо оптимізувати витрати, скорочувати фізичну присутність, кількість відділень", – поділився планами Соловйов.

Нагадаємо, російська фінансова група ВТБ включає понад 20 кредитних і фінансових компаній. Головна компанія групи – ПАТ "Банк ВТБ". Ця фінустанова є другою у Росії за активами після "Сбербанку". 60,93% акцій "Банку ВТБ" належить державі в особі Росмайна. Чистий прибуток групи ВТБ за вісім місяців 2016 року склав 26,4 млрд рублів.

Інформація про втечу ВТБ з українського ринку з'явилася ще півроку тому.

Повʼязані теми:

Наступна публікація