СБУ офіційно дозволила компанії "Донбасенерго" співпрацювати з бойовиками "ДНР" - журналісти

СБУ офіційно дозволила компанії "Донбасенерго" співпрацювати з бойовиками "ДНР" - журналісти

Фото: sodahead.com

Компанія закуповує вугілля на шахті, якою керує самопроголошений "міністр вугілля та енергетики ДНР".

СБУ своїм наказом офіційно дозволила компанії "Донбасенерго", яку пов'язують із родиною президента-утікача Віктора Януковича, співпрацювати з бойовиками "ДНР".

Про це йдеться у розслідуванні програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Як зазначається, компанія "Донбасенерго", яку пов'язують із родиною президента-утікача Віктора Януковича, закуповувала вугілля на шахті "Жданівська", розташованій в окупованому терористами місті Жданівка на Донеччині, якою керував Руслан Дубовський.

22 січня 2015 року СБУ видала наказ №27, у додатку до якого було перераховано список підприємств, із якими можна співпрацювати, зокрема, називалась і шахта "Жданівська". Через 5 днів, 27 січня 2015 року, Верховна Рада визнала ДНР терористичною організацією, а Дубовський став так званим "міністром вугілля та енергетики "ДНР".

За даними журналістів, після цього "Жданівська" без перешкод продовжувала продавати на вільну українську територію вугілля з дозволу СБУ, аж до 12 червня 2015 року.

"Викреслення шахти "Жданівська" з дозвільного списку збігається із зміною керівника СБУ. 18 червня пішов з посади глава СБУ Валентин Наливайченко. Формально Наливайченко був при посаді і коли формувався наступний список. Проте неформально у відомство в той час уже заходила команда нового глави СБУ Василя Грицака", - зазначають "Наші гроші".

У день призначення очільником СБУ Грицака, 3 липня 2015 року, на підконтрольній Україні донецькій території через співпрацю з терористами одразу зупинили 260 вагонів, які везли "Донбасенерго" вугілля з шахти "Жданівська".

"У ГПУ та НАБУ згодом почнуть досудові розслідування. Проте очільник "Донбасенерго" Едуард Бондаренко піде у Печерській суд до судді Олега Білоцерківця. І там доведе, що договори на купівлю вугілля підписувалися ще у листопаді 2014, коли "ДНР" не була терористичною організацією, не існувало дозвільних списків", - вказується у розслідуванні.

Натомість, за словами Бондаренка, коли такі списки з'явилися, то СБУ сама внесла до них шахту "Жданівська", тож тепер "Донбасенерго" нібито на законних підставах забирає своє вугілля.

Після цього суд прийняв рішення на користь енергокомпанії і зняв арешт із його 260 вагонів вугілля.

Нагадаємо, з 25 червня Україна відновила вантажні залізничні перевезення з окупованої частини Донбасу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація