Зеленський та Гончарук емоційно відреагували на те, що Росія віддала Україні борг у 2,9 мільярда доларів

Зеленський та Гончарук емоційно відреагували на те, що Росія віддала Україні борг у 2,9 мільярда доларів

Фото: УНІАН

"Газпром" виконав рішення Стокгольмського арбітражу.

Президент України Володимир Зеленський назвав великою перемогою те, що російський "Газпром" віддав "Нафтогазу України" борг у 2,918 млрд доларів.

"Ще одна перемога. Для когось, може, й маленька. А для країни – велика. НАК "Нафтогаз України" отримав від "Газпрому" $2,9 млрд компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу. Гроші вже на українських рахунках – відповідно до досягнутих домовленостей", - написав Зеленський у Twitter.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що сплата Росією боргу - це "перемога, в якій я ніколи не сумнівався".

"Сьогодні, як ми й домовлялися, "Нафтогаз України" отримав від "Газпрому" $2,9 млрд компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу. Це доводить правильність нашої стратегії - грати чесно, виконувати європейські правила та твердо стояти за інтереси України. Хочу подякувати президенту, всій команді уряду та Офісу президента, НАК "Нафтогаз України", юристам, дипломатам та всім причетним до цієї перемоги за відмінну роботу", - написав глава уряду у Facebook.

Перемога, в якій я ніколи не сумнівався. Сьогодні, як ми й домовлялися, Нафтогаз України - Naftogaz отримав від...

Опубліковано Олексій Гончарук - Прем'єр-міністр України Пʼятниця, 27 грудня 2019 р.

Нагадаємо, у грудні 2017-го та в лютому 2018-го Стокгольмський арбітраж виніс рішення щодо зустрічних позовів "Газпрому" та "Нафтогазу" щодо умов закупівлі газу Україною, а також щодо транзиту російського газу територією України до Європи. За підсумками двох рішень Росія мала сплатити Україні 2,56 млрд доларів. "Газпром" заявив, що ці рішення створили дисбаланс у Києві, в зв'язку з чим він, з одного боку, оскаржить їх, з іншого боку – має намір розірвати ці контракти через цей же суд. "Газпром" направив "Нафтогазу" офіційне повідомлення про початок процедури розірвання контрактів. У Києві розривати контракти не хотіли.

"Газпром" оскаржив у Швеції рішення арбітражу Стокгольму за позовом "Нафтогазу" за контрактами на постачання та транзит газу. Проте всі суди програв. У підсумку, разом із пенею, "Газпром" змушений був заплатити 2,918 млрд доларів США.

Сплата цього боргу - одна з умов домовленостей про підписання нового 5-річного контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом" щодо транзиту російського газу територією України в Європу. У той же час Київ відмовляється від нових позовів проти "Газпрому" на майже 12 млрд доларів. Новий договір повинні підписати днями.

Транзит російського блакитного палива територією України буде: підсумки газових перемовин

Транзит російського блакитного палива територією України буде: підсумки газових перемовин

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація