Що буде з доларом. У Нацбанку спрогнозували ситуацію на валютному ринку

Що буде з доларом. У Нацбанку спрогнозували ситуацію на валютному ринку

Фото: УНІАН

Регулятор запевняє, що контролює ситуацію.

До кінця грудня суттєвого стрибка курсу долара в Україні не очікують.

"Одразу хочу заспокоїти, ситуація перебуває під контролем НБУ, її також відстежує Рада НБУ, яка визначає Основні засади грошово-кредитної політики. Крім того, курс на якому розраховувався бюджет 2017 року, – 27,2 грн/долар, не є цільовим показником для НБУ чи ринку, а суто технічним показником. Що стосується поточної динаміки обмінного курсу гривні та ситуації на валютному ринку, то наразі курс гривні повертається до коливання на рівні, близькому до того, який був у кінці минулого та на початку поточного років", - зазначив голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин.

Здорожчання долара він пояснює тим, що відбулося сезонне зниження експортної виручки за окремими групами товарів та підвищенням попиту на іноземну валюту, у тому числі через закупівлю енергоносіїв, оскільки такі операції проводять в іноземній валюті.

"Відчутний тиск на динаміку обмінного курсу гривні зумовлювали нещодавні виплати відшкодування ПДВ експортерам, який реалізовується двома шляхами. З однієї сторони, отримання експортерами гривневої ліквідності знижує їхню необхідність у продажі іноземної валюти. З іншої, – експортери можуть спрямовувати цю ліквідність на купівлю іноземної валюти. Також необхідно відмітити, що зростання експортної виручки аграріїв в останні роки продовжило стимулювати імпорт техніки сільськогосподарського призначення. Крім того, аграрії здійснюють закупівлі добрив для потреб посівної кампанії озимих культур, внаслідок чого зростає імпорт продукції хімічної промисловості", - пояснив Данилишин.

ЩОДО СИТУАЦІІ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ Останніми днями представники ЗМІ та й пересічні громадяни задають запитання щодо ситуа...

Опубліковано Богданом Данилишиним 3 грудня 2017 р.

У Нацбанку очікують на помірну волатильність обмінного курсу до кінця 2017 року.

"Підставами для цього є динаміка надходжень валюти від експорту нового врожаю та певні фундаментальні фактори, насамперед зовнішня цінова кон’юнктура, яка продовжує залишатися сприятливою для товарів вітчизняного експорту. Це стосується порівняно високих світових цін на українську сталь, залізну руду та пшеницю. Крім того, необхідно відмітити, що в жовтні зафіксовано зменшення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу. Водночас на готівковому валютному ринку спостерігається відновлення перевищення пропозиції іноземної валюти з боку населення над попитом на неї", - розповів голова Ради НБУ.

Нині регулятор співпрацює з Міністерством фінансів, аби уряд наприкінці року не здійснював великі бюджетні платежі в один час, а розподілив їх рівномірно. Це стосується, скажімо, відшкодування ПДВ чи виплат пенсій за січень у грудні.

"Національний банк продовжує зберігати присутність на валютному ринку на випадок надмірних коливань обмінного курсу від впливом ситуативних факторів. Від початку вересня чистий продаж валюти Національним банком становить 174 млн доларів США. Міжнародні резерви на кінець листопада становили 19 млрд доларів США. Цих коштів цілком достатньо для проведення інтервенцій з метою згладжування надмірних коливань на валютному ринку в разі потреби", - запевнив Данилишин.

Нагадаємо, 4 грудня офіційний курс долара від НБУ становить 27,05 грн, євро - 32,15 грн.

У проекті держбюджету-2018 заклали курс 29,3 грн за долар.

Раніше уряд озвучив такі валютні прогнози: обмінний курс гривні (в середньому за рік) 2018-го року становитиме 29,3 грн за долар, 2019-го року - 30,5 грн за долар, 2020-го року - 31 грн за долар.

Український бізнес сподівається, що протягом найближчого року обмінний курс буде на рівні 27-30 грн за долар. Про це свідчить опитування, яке серед підприємців провів НБУ.

За всю свою історію гривня встановила антирекорди майже три роки тому - 26 лютого 2015-го в офіційних курсах НБУ долар США сягнув 30,01 грн, а євро – 34,04 грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація