Секрети успіху: спецпроєкт ТСН дослідив, які звички призводять до бідності та як правильно шукати роботу

Секрети успіху: спецпроєкт ТСН дослідив, які звички призводять до бідності та як правильно шукати роботу

Фото: ТСН.ua

На співбесіді необхідно чітко й одразу говорити про свої очікування від роботи.

Отримувати гроші й не ходити на роботу — таке важко уявити. Але новини з такими заголовками сипалися на журналістку ТСН звідусіль. США, Канада, Німеччина, Нідерланди, Італія, Іспанія, Фінляндія наввипередки експериментували над своїми громадянами, роздаючи гроші просто так. Суми коливалися від 500 до 1500 євро на місяць. Виявилося, що це економічний експеримент під назвою "Безумовний базовий дохід". ТСН вирішила з’ясувати, як це працює.

У Фінляндії такий експеримент розпочали ще у 2017 році й він тривав два роки. Журналісти ТСН зустрілися з тими, хто брав участь в експерименті. Юха, батько 6 дітей, із регіону Вааса, у вільний час почав виготовляти шаманські барабани і продавати їх у всьому світі. За два роки у нього з’явилися клієнти, тепер це його бізнес, який дозволяє годувати родину. Тобто у цьому випадку експеримент спрацював.

А як щодо України? Чи почнуть змінюватись українці, якщо їм роздати гроші просто так? Профінансувати експеримент погодився інвестор Василь Хмельницький, хоча не дуже вірив, що гроші задарма можуть змінити людину. 8000 гривень щомісяця — такий базовий дохід ми визначили для нашого експерименту, виходячи із середньої зарплати в Україні, не враховуючи Києва. Знайшли учасницю, Оксану Юрченко, і тепер залишається тільки спостерігати, чи зможуть гроші задарма змінити одну українську долю. Експеримент триватиме до березня 2021 року.

Фінансове становище людей за рисами обличчя

ТСН вирішила перевірити, чи вдасться аудиторії тільки за зовнішністю визначити, хто з наших семи учасників бідний, а хто — багатий

Подібний експеримент проводили в Канаді. Там людям пропонували за фото визначити, які з цих студентів бідні, а які заможні. Таким чином перевірили кілька тисяч облич і правильну відповідь давали 70% опитаних.

У нашому досліді візьме участь безробітний киянин Олександр. Він працював менеджером, але сам написав заяву на звільнення.

Після звільнення ейфорія була. Вийшов вдень випив кави, в кіно сходив. Потім почалися закінчуватись гроші

зізнається Олександр.

Уже понад рік він намагається знайти роботу, але поки що жодних результатів. Олександр мріє працювати в шоубізнесі, або в політиці, чи відкрити власну кав'ярню, але йому пропонують роботу баристи чи таксиста.

Вгадувати будуть українські студенти одного із київських вишів. Більшість учасників впевнено голосували за те, що Олександр — людина середнього або низького достатку. Аналогічно вирішили і про Ігоря, який працює викладачем в університеті. А от за інвестора Дмитра проголосували як за заможну людину.

Як позбутися звички бути бідним

Фізіономіст, який читає людей по обличчях, пояснює, що відсутність грошей позначається на нашому обличчі. І саме живе обличчя дозволяє визначити фінансове становище людини. Втім, пояснює фахівець, якщо відчувати позитивні емоції, усміхатися, вас можуть плутати із заможною людиною, яка задоволена власним життям і становищем.

Коли ти бідна людина, то постійно маєш стрес переживання, переймаєшся про майбутнє. Це може вплинути на твої гени. Близько 10% генів можуть змінюватися саме під впливом бідності, тобто дійсно бідність впливає на генетику людини

каже Роман Шеремета, який вивчає проблему бідності.

Психолог В'ячеслав радить позбуватися старих речей. З його слів, тримаючи вдома непотрібні речі з думкою "на чорний день", у результаті й отримуємо цей день, а разом з ним — і бідність, якої так боїмося.

Психолог каже, що бідність спочатку "селиться" у квартирі, потім позначається на одязі, а далі заповнює думки, мовляв, нічого не можна змінити.

В'ячеслав запросив Олександра на зустріч у розкішний ресторан, щоб дати йому поради для стабілізації життя. Перший крок — шукати оголошення про роботу, але у цьому процесі мають бути системність і послідовність.

Коли ви шукайте роботу, сідайте і шукайте. Ви створюєте для себе таке правило, наприклад, "я сьогодні від 10 до 12 години займаюся пошуком роботи

радить В'ячеслав .

Друге правило — потрібно чітко й одразу говорити на співбесіді, чого ви чекаєте від роботи.

Коли ви прийдете на співбесіду і скажете: "Хоча б від 15 до 20 тисяч гривень". Роботодавець може дати найнижчу планку. Можна сказати, наприклад, що хочете зарплату у 20 тисяч, більш чітко

зазначає психолог.

Спеціаліст, який допомагає людям у пошуку роботи, пояснює, що важливим у цьому процесі є саме резюме. Фото в ньому має бути офіційним, як на паспорт, тільки обличчя. Все інше збиватиме роботодавця з пантелику.

І воно має бути діловим, якщо ви хочете працювати офісним працівником, а не на виробництві

пояснює фахівець.

Далі у резюме зважають на всі роки після закінчення школи, чим ви займалися увесь час, тому жодних пробілів у роках не може бути.

І, не менш важливо, у резюме не повинно бути помилок. Краще вичитати його кілька разів і спочатку вказуйте той досвід і вміння, які потрібні саме для посади, на яку претендуєте.

Результат

За кілька місяців журналісти зустрілися із Олександром, щоб дізнатися, чи скористався він порадами фахівців і чи вдалося йому знайти роботу. Тож, що змінив він у житті, стане відомо у наступній серії спецпроєкту ТСН "Чому бідні", яка вийде завтра о 20:00.

"Чому бідні": чи можна позбутися "тавра" бідності й отримати роботу

"Чому бідні": чи можна позбутися "тавра" бідності й отримати роботу

Повʼязані теми:

Наступна публікація