Шахраї вигадали нову "карантинну" схему для виманювання грошей: як вона працює

Шахраї вигадали нову "карантинну" схему для виманювання грошей: як вона працює

Фото: УНІАН

Шахраї надсилають повідомлення про отримання компенсація державою у зв'язку з коронавірусом.

Під час карантину шахраї вигадали новий спосіб "заробляння" грошей - телефонують, представляються працівниками банківської установи і заявляють про необхідність змінити пін-код кредитної карти.

Що це за схема та як від неї убезпечитись — у сюжеті Сніданку з 1+1.

"Громадянам надходять дзвінки або смс-повідомлення про те, що їм начебто нарахована компенсація державою у зв'язку з коронавірусом. Для нібито отримання таких грошей потрібно сказати пін-код банківської карти або назвати три цифри на зворотному боці. Треба розуміти, що будь-які дзвінки, емейли з пропозицією щось повідомити про себе, щось виграти з великою вірогідністю, що це дзвінки шахраїв", - пояснив директор департаменту Нацбанку України Олексій Шабан. 

Ті ж українці, хто пристав на пропозицію, банально опинились без грошей на картці. Насправді, така схема стара, кажуть експерти. "Вони починають розробляти схему, змінюючи деякі питання", - пояснив Руслан Болгов, експерт із кібербезпеки.

Підстави для такого шахрайства почалися це ще у квітні, коли в уряді пообіцяли одноразову допомогу пенсіонерам розміром у тисячу гривень. 

Компенсація у зв’язку з пандемією: шахраї вигадали нову схему видурювання грошей

Компенсація у зв’язку з пандемією: шахраї вигадали нову схему видурювання грошей

Фахівці радять бути уважними. Номери, з яких телефонують шахраї, здебільшого вже мають погану репутацію. Їх можна перевірити в Інтернеті. Якщо ви повірили на слово і зникли кошти, то потрібно одразу звертатися у поліцію. 

Хоча кількість випадків шахрайства торік зменшилась, але вони нараховується десятками тисяч. У Нацбанку кажуть, що телефонні шахраї намагались витягнути з вас гроші кожні три хвилини. Цього року статистики немає, але такі шахрайства циклічні. Середня сума, яку все ж вдається виманити злочинцям, складає 2100 гривень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація