Шалені черги за дешевими плазмами без їжі й води: у США розпочалася Чорна п’ятниця

П’ята частина населення Сполучених Штатів стоїть у чергах.

Чорна п’ятниця – день шалених знижок у всіх магазинах Сполучених Штатів, розпочалася ще в четвер, 23 листопада. У такий спосіб продавці спробували запобігти неймовірній тисняві, бійкам і травмам клієнтів.

Не пощастило тільки жителям штатів Массачусетс, Мен і Род-Айленд. Тут діє спеціальний закон, який забороняє магазинам відкриватися у вихідні дні, тобто на День подяки. Про це йдеться в сюжеті Яни Слєсарчук у програмі ТСН.Ранок.

У США почали відзначати Чорну п'ятницю в четвер

У США почали відзначати Чорну п'ятницю в четвер

Незважаючи на відкриття головного дня знижок у США на день раніше, люди все одно за старою звичкою стоять у довжелезних чергах. Вони займали місця від самого ранку в четвер або ночували під магазинами перед п’ятницею. Є найзавзятіші покупці, які зовсім не рушають з місця, а їжу й воду їм приносять родичі. За останніми даними, зараз 20% американців, а це 32 мільйони осіб або 1/5 населення Сполучених Штатів, стоять у чергах.

Купити зі знижкою можна будь-що, але головним "призом" і бажанням залишається телевізор. Велику плазму на всю стіну шукають усюди. Тому заради порядку й запобігання сутичок телевізори продають за талонами лише по одному на клієнта.

Біля кожного магазину чергують поліцейські. А завдяки старту не опівночі, а ввечері в четвер "дихати" в чергах стало насправді легше.

Термін "чорна п’ятниця" з’явився в сленгу американських економістів. Тоді гросбухи з бухгалтерією заповнювали від руки: якщо записи робилися чорним чорнилом – це означало, що підприємство прибуткове, червоним – навпаки. Саме в Чорну п'ятницю завдяки великим обсягам продажу акційних товарів супермаркети отримують шалені прибутки.

Нагадаємо, тогоріч за кілька днів перед Чорною п’ятницею в штаті Оклахома покупці навіть розбивали наметові містечка перед магазинами, щоб точно першими зайти й купити омріяну плазму та іншу побутову техніку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація