Шантаж по-російськи. "Газпром" назвав умову постачання газу до України

Шантаж по-російськи. "Газпром" назвав умову постачання газу до України

Фото: Getty Images

Москва вимагає від "Нафтогазу" відмовитися від своїх перемог у міжнародних арбітражах.

Російський "Газпром" надіслав "Нафтогазу України" офіційну відповідь, у якій відмовився постачати газ до України напряму доти, доки Україна не відмовиться від своїх перемог у міжнародних арбітражах.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"У нас є офіційна відповідь "Газпрому", що вони не будуть постачати (газ), поки не "відновиться баланс". Ми вже через арбітраж вимагаємо компенсацію. "Газпром" так і відмовляється продавати за ціною, встановленою арбітражем", - зазначив Вітренко.

Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, "Газпром" винен "Нафтогазу" вже 3 млрд доларів. Тепер Москва хоче обнулити всі рішення судів - мовляв, ніхто нікому нічого не винен.

"Зараз, за рішенням Стокгольмського арбітражу, "Газпром" нам винен 3 млрд доларів. До речі, через те, що "Газпром" не виконував свої контрактні зобов’язання за транзитним контрактом. І ми спокійно, конструктивно і виважено нагадуємо нашим контрагентам, що Стокгольмський арбітраж у нашому контракті з "Газпромом" визначено як єдиний механізм вирішення суперечок. У контракті також зазначено, що його рішення є остаточними та обов’язковими для виконнання. Давайте вирішувати суперечливі питання у цивілізований спосіб. Немає нічого абсурдного в тому, що одна сторона контракту хоче, щоб інша сторона виконувала свої контрактні зобов’язання, підтверджені міжнародним арбітражем, який було обраний сторонами спеціально з цією метою", - зазначив Вітренко.

Хтось вам каже, що непотрібно судитися з Газпромом? А що тоді потрібно було робити у 2014 році, коли почалися...

Опубліковано Юрієм Витренком Понеділок, 4 листопада 2019 р.

Більш детально про Заяву про захист та зустрічні позовні вимоги, яку Нафтогаз направив в Стокгольмський арбітраж. Це...

Опубліковано Юрієм Витренком Понеділок, 4 листопада 2019 р.

Нагадаємо, 28 жовтня у Брюсселі завершився черговий раунд переговорів між Україною, Росією та ЄС про транзит газу. Віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчовіч заявив, що розчарований результатами тристоронніх переговорів.

На початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу. На думку очільника "Нафтогазу" Андрія Коболєва, "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні газ. 

НАК "Нафтогаз України" подав до Стокгольмського арбітражу нові позовні вимоги проти "Газпрому" щодо компенсації понад 12 млрд доларів.

Детальніше про перспективи збереження транзиту газа Україною читайте в інтерв'ю Коболєва за посиланням.

Україна готова до опалювального сезону та має достатньо газу у сховищах - "Нафтогаз"

Україна готова до опалювального сезону та має достатньо газу у сховищах - "Нафтогаз"

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація