Штраф або відключення. Як діятиме нарахування пені за несплачену комуналку

Штраф або відключення. Як діятиме нарахування пені за несплачену комуналку

Фото: Київенерго

Новий закон про ЖКГ запрацював від 1 травня.

Не сплатив вчасно - отримай штраф. В Україні почали нараховувати пеню за комунальні борги. Стягнення не має перевищувати 0,01% боргу за кожен день затримки або 4% річних, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

Та це не стосується випадків, коли людям не виплатили субсидій. Пеня стосується тих боргів, які утворилися після 1 травня, коли набрали чинності нові норми закону про ЖКГ.

У киянки Злати недоплачених залишилось 2500 гривень. За новим законом їй почнуть нараховувати штраф за комунальні борги.

"Взимку, наприклад в мене 3 тисячі, один місяць не заплатив - і вже 3 тисячі боргу. Бувають обставини, коли немає цих 3 тисяч, чи є більш важливіші виплати, причому дійсно велика пеня, дійсно великий відсоток", - каже Злата.

Пеня стосується заборгованості, яка утворились після 1 травня. І становить вона 0,01 боргу за кожен день прострочення. Тому, згідно з новою формулою, Злата, окрім боргу  2500 має ще й сплатити 7,5 грн штрафу.

"Для того, щоб виконавець послуг мав можливість нарахувати пеню, він має укласти із споживачем договір. Договір може бути як колективний, так і індивідуальний. Право у споживача визначитися із формою і моделлю договірних відносин із надавачем послуг. Має визначитись протягом року, тобто до 1 травня 2020 року", - пояснює директор департаменту економіки мінрегіону Наталія Хоцянівська.

Договорів Злата ще не укладала, бо форму документів ще не ухвалив кабінет міністрів. Утім не пеня така страшна в цій всій історії, оскільки мізерна і не може перевищувати 100 відсотків від усієї суми боргу, а перспектива залишитися відключеним від постачання.

"Новим законом, незалежно від укладання і неукладання договору, передбачений порядок обмеження, не припинення, а обмеження по комунальних послугах споживача. Але це можливо після 30 днів після офіційного повідомлення постачальником такої людини поштовим зв'язком", - каже адвокат Єгор Воротинцев.

Якщо ви боржник і не плануєте сплачувати рахунків, взимку матимете холодні батареї. Та й води теплої не буде. Обрізати не можуть лише газ та електроенергію. Щоправда, яким чином це відбуватиметься, поки що невідомо. Заборгованість населення зі сплати за житлово-комунальні послуги на кінець квітня 2019 року становить 63,5 млрд грн.

Кореспондент ТСН Маріам Оганнисян

Адвокат Лаврентій Царук про новий закон про ЖКГ: кому загрожує відключення і штрафи

Адвокат Лаврентій Царук про новий закон про ЖКГ: кому загрожує відключення і штрафи

Повʼязані теми:

Наступна публікація