Сімейно-нафтовий бізнес. Як пов'язані Медведчук і власник NewsOne та скільки заробляють у Росії

Сімейно-нафтовий бізнес. Як пов'язані Медведчук і власник NewsOne та скільки заробляють у Росії

Кінцевим власником компаній значиться дружина Медведчука Оксана Марченко.

Подружжя проросійський політик і кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук та телеведуча Оксана Марченко має нафтовий бізнес у Росії. Ростовський мільярдер Сергій Кислов продав їм свої нафтопереробні активи. Тепер контрольним пакетом акцій відразу п'яти його компаній - "Новошахтинського заводу нафтопродуктів", "НЗНП Трейд", "Південь Енерго", "Торгового Дому НЗНП" і "Роузвуд Шиппінг" - володіє кіпрський офшор Ventolor Investment Limited, шляхи від якого за ланцюжком офшорів ведуть до Оксани Марченко.

Акції Кислова поступово скуповувалися від 2014 року, пише proekt.media.

Безпосередньо Медведчук є засновником лише Спілки адвокатів України і керує рухом "Український вибір - право народу". Велика частина його активів записана на дружину і партнерів.

"Оксана Марченко, моя дружина, не займається бізнесом. Вона володіє бізнесом, а керую бізнесом я. Чому я не можу володіти бізнесом? Тому що мої "улюблені" американці в березні 2014 року ввели щодо мене санкцій. Ось з цим пов'язані всі особливості бізнесу, який належить сьогодні родині. Він належить моїй дружині, я цим бізнесом керую. Робимо ми разом це успішно", - сказав Медведчук 2018 року в ефірі телеканалу NewsOne.

Фото: Проект медіа

Телеканалом NewsOne володіє народний депутат Тарас Козак. Саме з його родиною може бути пов'язаний бізнес Медведчука-Марченко. Співзасновником "НЗНП Трейд" є Наталія Лавренюк, її називають громадянською дружиною Козака. Також Марченко, Медведчук і Лавренюк літали разом на приватному літаку до Росії, встановили журналісти "Схем" (спільний проект "Радіо Свобода" та "UA:Перший"). Марченко і Лавренюк "дружать" в Instagram, остання підтримувала телеведучу, коли та брала участь у шоу "Танці з зірками".

Козак - давній соратник Медведчука. Ще одним доказом зв'язку Козака з нафтопереробним бізнесом у Росії є його декларація про доходи. У ній депутат вказав, що володіє кіпрською компанією Havanor Management Limited. Керівник у цього офшору такий же, як у одного з власників "Південь Енерго", а адреса збігається ще з двома офшорами. Саме цій фірмі належить Новошахтинський завод нафтопродуктів.

Таким чином, у структур, близьких до Медведчука і Козаку, - контрольний пакет акцій компаній, які раніше належали російському мільярдеру Кислову.

Новошахтинський завод хоч і не найбільший гравець на російському нафтовому ринку, проте його доходи в останні кілька років стабільно зростають. За підсумками 2017 року його чистий прибуток зріс у 3,6 раза. В цей рік усі п'ять компаній, співвласниками яких є близькі до Медведчука і Козака офшори, в сумі заробили 6 млрд рублів.

Завод хоче оновити свої установки переробки нафти для виробництва бензину класу Євро-5. Тож його оборот продовжить зростати. У січні 2019 року НЗНП підписав з Міненерго Росії угоду, згідно з якою підприємство вкладає гроші у власну модернізацію, а натомість отримує зворотний акциз на нафту. Субсидії заводу також давала ростовська влада.

Раніше ЗМІ повідомляли, що пов'язана з Медведчуком компанія видобуватиме газ на захопленому росіянами родовищі у Чорному морі.

Хто такий Віктор Медведчук і на чому тримається його впливовість

Хто такий Віктор Медведчук і на чому тримається його впливовість

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація