Скандальний контракт на імпорт електроенергії з РФ: суцільні вигоди чи підступи "п'ятої колони"

Скандальний контракт на імпорт електроенергії з РФ: суцільні вигоди чи підступи "п'ятої колони"

Фото: Униан

Експерти не вірять, що Яценюк міг бути причетним до підписання документу.

В Україні вибухнув черговий енергетичний скандал після того, як у ЗМІ з'явилася копія доручення прем'єр-міністра Арсенія Яценюка міністру енергетики Володимиру Демчишину з вимогою пояснити підписаний з Росією контракт на постачання електроенергії у Крим, який набув чинності ще 30 грудня.

Зазначимо, що загалом одразу було підписано два документи: на постачання російської електроенергії на потреби Україні та на постачання електроенергії до Криму.

Тему підхопили російські засоби масової інформації, тиражуючи новини із заголовками на кшталт "Яценюк звинуватив "Укрінтеренерго" у визнанні Криму частиною Росії". У мережі від політиків та експертів навіть почали лунати обвинувачення прем'єра у тому, що він не міг не знати про контракт, а тепер просто робить вигляд, наче він тут ні до чого.

Доручення Яценюка до Демчишина / Фото: Українська правда

З'явилися й відскановані копії документів, у яких є формулювання "Кримський федеральний округ". Проте у вівторок, 20 січня, Демчишин під час брифінгу наголосив, що було декілька варіантів контракту, а кінцевий документ, підписаний між кримською компанією та "Укрінтеренерго", не містив такого формулювання відносно Криму.

Окрім "кримського питання", документ був примітний і невигідними для України умовами, серед яких, зокрема умова "бери або плати", а також право російської сторони збільшувати вартість поставок в односторонньому порядку.

Експерти у коментарі ТСН.ua зазначили, що такий контракт міг стати результатом діяльності в Україні "п'ятої колони". Дехто також припускає, що прем'єр дійсно міг про це не знати, однак інші вважають, що ситуація з необізнаністю голови уряду в такому важливому питанні виглядає доволі дивно.

Фото: Униан
Експерт з енергетичних питань Центру ім.Разумкова Володимир Омельченко:

- Є якісь структури в Україні, якісь лобісти, які здатні просувати такі контракти, які входять у протиріччя з національними інтересами України. Я не знаю, чи у Міненерго, чи на нижчому рівні, але думаю, що без потужного лобізму російських інтересів, які поєднані з певними комерційними інтересами українських чиновників та бізнесменів, таке б рішення не відбулося.

Я думаю, що навряд чи прем'єр Арсеній Яценюк причетний до підписання цього контракту. Я не бачу, яким чином тут міг би бути присутній інтерес прем'єр-міністра. Я думаю, що це робилося на набагато нижчому рівні. Він підписаний на рівні підприємств, але безумовно, що про це знали працівники Міністерства енергетики і, безумовно, голова Міненерго.

Фото: Офіційний сайт Президента України
Екс-уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський:

- Те, що прем'єр-міністр не знав - це нормально. І в будь-якій цивілізованій державі навіть міністр мав би не знати, що власне таке відбувається. А те, що в нас дуже багато "п'ятої колони" - це абсолютно очевидно.

Я хотів би звернути увагу ще на одну обставину - як про контракт говорив у засобах масової інформації міністр енергетики Росії Олександр Новак. Він казав про 1,5 тис. мегават. А мегавати - це потужність і ні в якому разі не є кількістю. А він назвав це обсягом. Я не вірю, що міністр не знає, в яких одиницях вимірюється потужність, а в яких одиницях вимірюється обсяги електроенергії, тобто він явно набрехав журналістам, щоб ошукати Україну насамперед. По контракту в нас рівномірно на всі місяці імпортується з Росії електроенергія, але в Україні нерівномірно споживається електроенергія, тобто влітку менше, взимку більше, вночі менше, вдень більше. Тобто ми знову маємо кота в мішку. Маємо свої зобов'язання і ніяких зобов'язань перед нами.

Фото: glavcom.ua
Незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін:

- По-перше, як сталося так, що профільний міністр фактично курував це підписання, а прем'єр-міністр не знав про це? Тобто профільний міністр робить те, про що не знає прем'єр-міністр. Це тому, що кандидатура профільного енергетичного міністра була призначена за квотою президента, це креатура президента. Отже, він не вважає за необхідне навіть інформувати своєчасно прем'єр-міністра. Така ситуація є ненормальною.

По-друге, дійсно деякі моменти у контракті викликають подив, і це явно невигідно, незважаючи на те, що минулого року енергетична система була фактично на межі колапсу. Тобто, мені здається, навряд чи міністр зможе пояснити, чому такі невигідні умови. Або, як зазвичай, російські фахівці переграли нефахівців, які зараз працюють на вищих позиціях в енергетиці України, людей, які не мають ані освіти, ані досвіду роботи у цій сфері.

А Яценюку, може, якусь довідку й давали. Але ми розуміємо, що Яценюк не може читати усі документи, папери, контракти. Він, мабуть, доручив своїй службі, а вона або не впоралася, або надала неадекватну інформацію. Отже, крім невигідних умов, ще виник такий скандал внутрішній.

В умовах фактично війни викликають подив майже щомісячні скандали пов'язані з енергетикою. Хоча ми бачимо, що тут є начебто єдність і президента, і прем'єра, і політична коаліція...

________

Як би не критикували контракт, Демчишин вважає, що він вигідний. Про це міністр, за його власними словами, написав у відповіді на доручення прем'єра.

Зокрема, глава Міненерго заявив, що ціна закупівлі електроенергії в Росії є вигідною, оскільки вона істотно нижче, ніж ціна продажу електроенергії в Крим. Крім того, Демчишин наголосив, що контракт на імпорт російської електроенергії був єдиним способом вирішення проблеми "віялових" відключень.

Тим не менш експерти кажуть про те, що Україна має можливості звільнитися від російської залежності. Особливо такі шанси зросли після візиту до Києва прем'єр-міністра Польщі Єви Копач, зауважив економіст та політолог Олег Соскін. Нагадаємо, що під час зустрічі Копач з Яценюком обговорили можливість купувати польське вугілля для українських ТЕС.

Україна купуватиме польське вугілля

Україна купуватиме польське вугілля

Експерти кажуть, що Україна може розірвати підписаний контракт на імпорт російської електроенергії.

"Я думаю, що його не можна виконувати. А розірвати нема проблем. Тому що вища організація, а це міністерство, може спокійно розірвати. А якщо міністерство не розриває, то, відповідно, є Кабінет міністрів. Наше законодавство, в принципі, це дозволяє, тому що та компанія, яка підписала із росіянами договір, повністю належить державі", - пояснив Богдан Соколовський.

Демчишин також допускає розірвання контракту, проте запевняє, що "у нас є можливість впливати на ситуацію", оскільки поставки узгоджуються "кожен місяць, кожен день, на два дні вперед".

Чий Крим за контрактом

На думку експертів, недоречно говорити про визнання Криму російським через підписаний контракт на постачання електроенергії, проте це може підготувати неприємні сюрпризи у майбутньому.

"На мій погляд, попередній, немає там нічого такого, що Україна начебто визнає Крим. Тому що господарський суб'єкт - це не є Україна. І якісь подібні речі можуть стверджуватися, якщо міжнародний закон затверджений і ратифікований Верховною Радою. Тоді б це було серйозно. Зараз теж неприємна ситуація, але вона не є критичною. Хоча, безумовно, такі контракти мають розглядатися не тільки в міністерстві, а й урядом й виноситися на Раду національної безпеки і оборони України", - наголосив експерт з енергетичних питань Центру ім.Разумкова Володимир Омельченко.

У свою чергу незалежний експерт Володимир Саприкін зауважив, що "державна структура де-факто підписала такий документ, який свідчить, що дійсно Крим є якоюсь частиною Росії". "Це є значним негативом, оскільки у подальшому під час якихось судових розглядів з питань компенсацій і загалом передачі Криму назад Україні це може негативно вплинути на рішення судді", - вважає експерт.

Екс-уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський також погодився, що контракт прописаний так, наче ми визнаємо, нібито Крим не наша територія, а територія Росії.

Водночас Соколовський пропонує діяти іншим шляхом, вирішуючи проблему постачання електроенергії анексованому Криму:

"У Крим варто постачати електроенергію. Але, оскільки ми не визнаємо, що Крим є чужою територією, то, власне, ціна має бути такою, як була раніше. Це звичайно накладно і боляче, але інакшого варіанту в нас просто нема. Звичайно, що ми не повинні там доплачувати. Більше того: якщо у нас не вистачає електроенергії, якщо у нас віялові відключення, то і в Криму вони мають бути. Вони мають бути рівноправні, як і всі інші області".

Повʼязані теми:

Наступна публікація