Скасування націоналізації ПриватБанку є загрозою фінстабільності України - Нацбанк

Скасування націоналізації ПриватБанку є загрозою фінстабільності України - Нацбанк

Фото: Національний банк України

За даними НБУ, за останні місяці фінансова стабільність України зміцнилась.

Фінансова стабільність України значно зміцнилася, рівень напруги в банківській системі знизився, однак рішення суду про скасування націоналізації ПриватБанку є серйозним викликом.

Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова на презентації звіту про фінансову стабільність.

"Ми фіксуємо, що фундаментальні ризики для фінансової стабільності чи не найнижчі за всю історію: економічні умови сприятливі, банки ліквідні докапіталізовані, прибуткові. Маємо ключовий короткостроковий виклик для фінансової стабільності - ситуація з ПриватБанком", - сказала вона.

За словами Рожкової, скасування Окружним адмінсудом Києва рішення про націоналізацію ПриватБанку несе ризики для співпраці України з Міжнародним валютним фондом і ставить під загрозу фінансову стабільність.

Окремо заступниця голови НБУ зазначила, що Нацбанк має певний план дій.

Раніше повідомлялося, що 18 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення про незаконність націоналізації "ПриватБанку" через порушення процедури, яка визначена на законодавчому рівні. На інформацію одразу відреагували в НБУ та самому "ПриватБанку". Перші заявили, що рішення адмінсуду не вплине на економаічну стабільність державі, у "ПриватБанку" теж переконували, що робота фінустанови ніяк не порушилася і продовжує бути стабільною.

Своєю чергою президент України Петро Порошенко з цього приводу скликав засідання РНБО, де доручив Службі безпеки та Генеральній прокуратурі після завершення всіх необхідних судових процедур оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи щодо суддів.

Зазначимо, рішення про націоналізацію банку державою було ухвалено 18 грудня 2016 року. Причина - нестача в капіталі "ПриватБанку", яку виявили за результатами стрес-тестування. Після цього бізнесмен Ігор Коломойський подав позов до суду та пояснив це тим, що питання націоналізації фінансової установи для нього є прициповим

"Я хочу для себе справедливості. Нехай мені скажуть, правильно у мене забрали моє майно або неправильно. Поки буде Порошенко, жодного справедливого суду в країні не буде. І не тільки з мого питання", - пояснив він подання позову.

Повʼязані теми:

Наступна публікація