Скорочення фонду на боротьбу з коронавірусом  та понад 29 мільярдів на пенсії: які зміни хоче внести Кабмін до Дербюджету

Скорочення фонду на боротьбу з коронавірусом  та понад 29 мільярдів на пенсії: які зміни хоче внести Кабмін до Дербюджету

Фото: УНІАН

Найбільше скорочення та збільшення видатків стосуватиметься соціальних виплат.

Кабінет міністрів України подав до парламенту оновлений проєкт змін до Державого бюджету України на 2020 рік.

Відповідний документ надали ТСН.ua джерела у Верховній Раді. Варто зазначити, що проєкт є лише попереднім і до голосування в Раді 13 квітня може зазнати змін.

В оновленому проєкті Кабмін знижує загальні доходи бюджету цього року з 1,09 трильйона до 975 мільярдів гривень, а видатки, навпаки, збільшує – з 1,18 трильйона до 1,27 трильйона гривень. Таким чином, дефіцит державного бюджету зростає до 295 мільярдів гривень.

Державний апарат

Фінансування майже усіх державних органів планується скоротити. Наприклад, апарат Верховної Ради втратить виділених 48 мільйонів гривень, Державне управління справами – 38 мільйонів, Кабінет міністрів – 86 мільйонів.

Водночас, зростуть видатки на діяльність обласних державних адміністрацій. Найбільше планують додати Херсонській ОДА (62 мільйони гривень) та Вінницькій ОДА (51 мільйон). Єдиною ОДА, якій планують урізати видатки, стане Луганська – бюджет на неї зменшують на 117 тисяч гривень.

Правоохоронні органи та армія

У новому проєкті Держбюджету планують забрати майже 105 мільйонів гривень у Офісу генерального прокурора. Усі вони були призначені для підготовки та підвищення кваліфікації прокурорів.

Водночас МВС планують додати ще 195 мільйонів гривень. Фінансування прикордонників також збільшать на 200 мільйонів. Однак незначно постраждає Державна служба із надзвичайних ситуацій – у неї планують забрати 789 тисяч гривень фінансування, які призначались для гідрометеорологічної діяльності.

Заберуть кошти і у антикорупційних органів. НАБУ планують позбавити 114 мільйонів гривень, а НАЗК – майже 4 мільйонів. Також на 85 мільйонів скоротять видатки і на діяльність Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Видатки на Міністерство оборони скорочувати не будуть – туди виділяють 125 мільярдів гривень.

Пільги, пенсії та інші соціальні виплати

Найбільше скорочення фінансування Державного бюджету стосується виплат пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг. Із 47 мільярдів планують залишити лише 39 (скорочення на 8 мільярдів).

Водночас найбільше підвищення видатків стосуватиметься Пенсійного фонду. Уряд пропонує збільшити бюджет на виплату пенсій та, зокрема, їхнього підвищення аж на 29 мільярдів гривень –від 172 мільярдів до 202 мільярдів. Також 19 мільярдів планують додати і на діяльність Міністерства соціальної політики.

Боротьба з коронавірусом

Як і обіцяв президент Зеленський, спеціальний фонд для боротьби із коронавірусною інфекцією скоротять – із 97 мільйонів залишають лише 66 мільйонів.

Неабияк зростуть видатки і на медицину – Міністерство охорони здоров’я у новому проєкті Держбюджету має доотримати ще 16 мільярдів гривень. 900 мільйонів з них піде на розвиток системи екстреної медичної допомоги. Ці кошти заберуть як субвенції місцевим бюджетам.

Також додатково 15 мільярдів отримає і Національна служба здоров’я України. Усі ці кошти підуть на державній гарантії щодо медичного обслуговування населення.

Місцеві вибори та місцеві бюджети

Видатки на Центральну виборчу комісію, попри цьогорічні місцеві вибори, також планують скоротити на 73 мільйони гривень. На проведення самих виборів лишають 1 мільярд гривень із раніше виділених 2,1 мільярда – тобто скоротити видатки хочуть на понад  50%. Ці кошти забирають у місцевих бюджетів.

Загалом же місцеві бюджети втратять понад 11 мільярдів гривень. Наприклад, уряд планує забрати 20 мільйонів гривень субвенцій прифронтовим територіям, 1 мільярд гривень – на реалізацію програми "Спроможна школа для кращих результатів" і ще 1,5 мільярда на покращення соцзахисту учителів у регіонах. Державний фонд регіонального розвитку взагалі скорочують майже на 3 мільярди, залишаючи лише 4,9 мільярда гривень.

Фінанси

Також неабияк збільшуються видатки на Міністерство фінансів – на понад 72 мільярди гривень. 66 з них – це власне фонд боротьби із коронавірусом, яким оперуватиме Мінфін. Також додатково 450 мільйонів підуть на реорганізацію Державної фіскальної служби.

Додаткових 3 мільярди гривень уряд планує виділити до Резервного фонду та ще 3,3 мільярда на обслуговування державного боргу.

Інфраструктура

Понад мільярд гривень втратить Міністерство інфраструктури України.  Уряд планує повністю забрати виділені цього року кошти на будівництво двох аеропортів – у Дніпрі та Ізмаїлі. Їхнє фінансування скорочується на 100%.

81 мільйон заберуть і у апарату "Укравтодору", водночас додатково виділять 95 мільйонів гривень субвенції міському бюджету Полтави на поточний середній ремонт автомобільної дороги  М-03 Київ-Харків-Довжанський на ділянці км 336+873 - км 340+961.

Культура, освіта та наука

Одні з найбільш скандальних змін минулого проєкту уряду стосувались саме масштабних скорочень видатків на культуру. У новому проєкті видатки Мінкульту скорочуються на понад 7 мільярдів гривень. 296 мільйонів заберуть у Українського культурного фонду, 307 мільйонів – у Держкіно та 64 мільйони – в Українського інституту національної пам’яті.

У проєкті також пропонується забрати усі 33 мільйони гривень, які планувалося виділити на відновлення матеріально-технічної бази та об'єктів інфраструктури ДП України "Міжнародний дитячий центр "Артек" (розширення та реконструкція приміщень харчоблоку)".

Також майже на 2 мільярди скоротяться видатки і на Міністерство освіти і науки. Усі 500 мільйонів гривень заберуть з Фонду президента України з підтримки освіти, науки та спорту. Також 250 мільйонів, що становить 100%, заберуть і з Фонду розвитку закладів вищої освіти.

Постраждає і наука – 400 мільйонів гривень видатків на підтримку пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти також буде скорочено. Майже на 50% скоротять і видатки на Національний фонд досліджень.

Спорт

Новостворене Міністерство молоді та спорту отримає трохи більше двох мільярдів гривень, оскільки у попередньому бюджеті видатків на нього не передбачалося. Понад 1,5 мільярда з них піде на загальний розвиток фізичної культури та спорту. Також планується виділити 69 мільйонів гривень на підготовку спортсменів до Олімпіад та ще 70 мільйонів гривень місцевому бюджету міста Яремче для будівництва біатлонного комплексу у селі Поляниця.

Порізати бюджет: видаткова частина бюджету 2020 може збільшитися на 86 мільярдів гривень

Порізати бюджет: видаткова частина бюджету 2020 може збільшитися на 86 мільярдів гривень

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація